Covid persistent: Pacients que han estat a l'UCI continuen amb seqüeles un any després

Actualitzat

Després de més d'un any i mig de pandèmia, ja es va veient l'herència que deixarà la Covid en forma de seqüeles en les persones que han passat per l'UCI. La recuperació és lenta i angoixant perquè se sap que hi haurà gent que no arribarà a refer-se del tot.

La meitat de tots els que han tingut una Covid greu, amb necessitat de suport ventilatori, encara tenen els pulmons afectats sis mesos després. Alguns milloren, però a l'any encara n'hi ha que no s'han recuperat.

Imatge d'uns pulmons afectats per la Covid
Imatge d'uns pulmons afectats per la Covid

Oriol Sibila, cap de la secció de Neumologia de l'Hospital Clínic, explica que per a aquests malalts, un cop surten de l'hospital i ja no hi ha risc de morir per la malaltia com tenien mentre estaven ingressats, comença "el llarg camí de recuperar qui eren abans d'emmalaltir".

Això provoca frustració entre els pacients i els seus cuidadors, com explica la cap de la secció de Neumologia de l'Hospital de Bellvitge, Maria Molina: 

"Els pacients estan contents d'haver sobreviscut, però als 12 mesos, el que és molt curiós és que els pacients i els cuidadors, la majoria ens comuniquen una frustracio per sentir que no estan exactament igual que abans de patir la infeccio greu."

Un any després d'haver estat ingressats amb Covid greu algunes persones es continuen ofegant en fer petits esforços
Un any després d'haver estat ingressats amb Covid greu algunes persones es continuen ofegant en fer petits esforços

Les persones més grans i les que han tingut la malaltia més greu, encara que siguin joves, són les que més risc tenen de patir aquestes seqüeles. Tot plegat els provoca una sensació molt desagradable:

"És una sensacio terriblement desagradable, passen els mesos i es continua ofegant a la que fa petits esforços, a la que vol anar a comprar, a la que vol pujar unes escales... ja no et dic anar en bicicleta o anar a córrer...", explica Oriol Sibila.

Un any després d'haver tingut Covid greu, amb necessitat de suport ventilatori, alguns pacients encara tenen els pulmons afectats
Un any després d'haver tingut Covid greu, amb necessitat de suport ventilatori, alguns pacients encara tenen els pulmons afectats

Molts d'aquests pacients amb Covid persistents tenen angoixa i malsons durant mesos que no els deixen descansar. Les seqüeles poden afectar diferents parts del pulmó i tenir diferents graus de severitat. El que més els preocupa són les fibrosis:

"En comptes de reparar-se correctament i fer el teixit com estava abans, el pulmó, per diferents factors, no té aquesta capacitat reparativa i fa com una cicatriu", diu la doctora Molina.

"El pulmó queda rígid, queda fibrosat, i això és irreversible. Estem veient que es dona en un 5% dels casos de Covid greu. És un tant per cent baix, però no és insignificant", remarca el doctor Sibila.

La vacuna protegeix de la Covid greu, i per tant, també evita aquestes conseqüències a llarg termini. Oriol Sibila reconeix que és frustrant veure que encara hi ha gent reticent a vacunar-se "després de tants mesos de veure gent afectada i als quals costa tant recuperar una bona qualitat de vida".

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19SalutVacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut