Covid-19 als Estats Units: per què hi ha el doble de morts de persones negres que de blanques?

El racisme estructural del país fa que en cada crisi siguin els més perjudicats, i la del coronavirus no n'és una excepció

Xesco ReverterActualitzat

Als Estats Units, els afroamericans estan rebent molt més els efectes de la Covid-19 que els blancs: representen el 13% de la població, però ja sumen el 25% dels morts, és a dir, pràcticament el doble.

És una desproporció que es dispara a moltes ciutats. I no és casualitat, perquè aquesta minoria continua patint un racisme estructural que en cada crisi es posa en evidència.

 

80% dels morts a la capital

A Washington, són el 40% de la població i ja suposen el 80% dels morts per la pandèmia. I xifres semblants es repeteixen arreu del país, on els negres, proporcionalment, moren el doble o el triple que els blancs.

Segons la metgessa Randi Abramson, que atén els infectats per coronavirus en un centre de salut a Washington, els afroamericans són els que fan les feines més arriscades durant aquesta epidèmia:

"Els afroamericans són els més exposats, els que estan a primera línia i els que fan funcionar el país. Són els que condueixen l'autobús, el netegen i el fan servir per anar a treballar. Treballen netejant oficines o en serveis essencials com supermercats o farmàcies."

 

Si tens patologies prèvies, el coronavirus serà més greu i els negres tenen també pitjor salut que els blancs, amb índexs més elevats d'asma, diabetis, obesitat i malalties coronàries.

També el doble d'atur

Els afroamericans no només són més vulnerables al virus, sinó també a les conseqüències econòmiques que se'n deriven i que s'agreugen per culpa del racisme que encara hi ha en aquest país.

 

Abans de la crisi, els negres ja tenien el doble d'atur que els blancs, i ara estan perdent la feina a un ritme molt més elevat.

És el cas de la Jannet, que va contraure la Covid-19 fa tres setmanes, quan ja s'havia quedat al carrer:

"Feia temps que treballava en una guarderia, però quan va arribar el virus ens van dir que ja no ens necessitaven. I m'he quedat sense feina."

 

La Jannet es va confinar a casa seva, separada del seu fill i la seva mare, i ha anat a fer-se la prova per saber si ja està neta. Com ella, la majoria dels que fan cua són afroamericans.

Sense coixí

A l'ONG Bread for the City (Pa per la Ciutat) expliquen que els negres guanyen sistemàticament un 20% menys que els blancs, tenen 10 vegades menys patrimoni i no solen disposar d'estalvis.

Segons George Jones, director d'aquesta ONG, això fa que no tinguin cap coixí de seguretat davant d'una crisi com aquesta:

"Sempre hem tingut desigualtats socioeconòmiques que afectaven la gent de color i la pandèmia les ha exacerbat. Em preocupa quant de temps els costarà tornar a la normalitat, i crec que per als que ens visiten serà exponencialment pitjor."

 

Els afroamericans poden treballar menys a casa que els blancs, de forma que a mesura que avanci el desconfinament, i si és que han conservat la feina, seran els primers de tornar als supermercats, a les residències o als restaurants.

De nou, per tant, tornaran a ser els més exposats al virus, i així alimentaran el cercle viciós de vulnerabilitat que des de sempre ha marcat la seva vida als Estats Units.

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut