Cotxes robats o de baixa, les queixes per les errades en el nou impost d'emissions

L'Agència Tributària de Catalunya ha enviat més d'un milió de notificacions, però proliferen les reclamacions per errors en la titularitat o per vehicles robats o que estan donats de baixa

RedaccióActualitzat

Aquest és el primer any d'aplicació del nou impost de la Generalitat per a vehicles contaminants que penalitza les emissions de CO2. Aquest 2021 l'hauran de pagar tots els que en generin més de 120 grams per quilòmetre.

Els contribuents comencen a rebre les notificacions de pagament i, en alguns casos, en reben d'errònies. Amb sorpresa, diversos conductors han rebut l'impost de cotxes que els van robar fa anys o de cotxes antics que ja fa temps que no circulen.

El cas de Josep Vilaplana és un dels més sorprenents. Ha de pagar més de 1.400 euros per una vintena de cotxes que tenen la baixa temporal. Des de fa anys, el Josep acumula en una nau de la Segarra una vuitantena de cotxes antics. Ara bé, diu que els seus automòbils no poden circular i no entén per què ara ha de pagar l'impost per a vehicles contaminants.

"És bastant fàcil, el que al·lego. Els vehicles estan com estan, no funcionen, no poden funcionar. Estan donats de baixa temporal i, en principi, qualsevol cotxe de baixa temporal no paga cap tribut ni res", explica el Josep.

La Generalitat contempla que els vehicles històrics o clàssics no hagin de pagar aquest impost, però ell no els té catalogats. Aquest tribut mediambiental neix amb la voluntat de gravar els cotxes, les furgonetes i motos que més contaminen.

Acumula una vuitantena de vehicles que fa anys que no trepitgen el carrer i estan de baixa temporal
Acumula una vuitantena de vehicles que fa anys que no trepitgen el carrer i que estan de baixa temporal

L'impost va entrar en vigor a mitjans de setembre. L'Agència Tributària de Catalunya ha enviat un milió de notificacions. Des de llavors, però, la Generalitat ha rebut més de 9.500 recursos per reclamacions de pagament errònies.

Alguns de les persones han rebut la notificació de pagament de vehicles que els van robar fa anys:

O de vehicles que, com els del Josep, tenen la baixa temporal i no circulen:

 

També hi ha errades en la titularitat dels vehicles:

Des de l'Agència Tributària de Catalunya admeten que en aquest primer any d'aplicació del nou impost s'han trobat amb errors en el cens de la DGT.

"L'Agència Tributària de Catalunya estudiarà aquests casos i, en la mesura que sigui possible, doncs emetrà informes. I si els hi és favorable, els hi retornarà els diners que hauran pagat, amb els interessos corresponents", explica Marta Espasa, secretària d'Hisenda.

Qui també ha reclamat és la família Guardiola, que fa uns dies va rebre la notificació per pagar l'impost.

Els reclamen l'impost d'un vehicle que els van robar fa més de 27 anys
Els reclamen l'impost d'un vehicle que els van robar fa més de 27 anys

La sorpresa va ser majúscula quan van comprovar que li reclamaven prop de 74 euros al padrí per un Seat 600 que tenia. L'avi va morir fa 17 anys i mig i el Seat 600, evidentment, ja no està en mans de la família. L'hi havien robat deu anys abans de morir.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut