Madrid

Coscubiela: "Per a vostès la democràcia és votar un dia i callar durant 4 anys"

El diputat d'Esquerra Plural ha acusat Rajoy de donar una resposta plena de "fal·làcies", perquè amaga que el referèndum és consultiu i que es faria d'acord amb l'Estat i que no negaria el dret a decidir dels espanyols.

RedaccióActualitzat

El diputat d'Esquerra Plural, Joan Coscubiela, ha començat la seva intervenció acusant PP i PSOE d'instrumentalitzar el debat amb interessos partidistes. Coscubiela ha acusat Rajoy de mentir i d'inventar enemics perquè "no es debat una proposta sobre la independència. Ha confós el mètode amb el resultat". I és que en tot moment s'ha identificat consulta amb independència, quan el resultat podria ser diferent, com per exemple, una opció federal. "Vostè se sent més còmode fent de defensor dels interessos del poble espanyol encara que sigui negant als ciutadans la possibilitat de participar en democràcia. És la seva estratègia de conflicte directe."

La proposta, segons ha matisat Coscubiela, busca un "camí democràtic i pactat sobre com vol Catalunya construir el seu futur. Davant d'aquest conflicte, el primer que s'ha de saber és què pensa Catalunya". El grup d'Esquerra Plural votarà "a favor" per una profunda convicció democràtica. "És una proposta que aposta pel diàleg i és respectuosa amb la Constitució espanyola".  

La competència que es demana és per una qüestió concreta i acordada amb l'Estat

Coscubiela ha explicat que "es tracta d'un referèndum consultiu" i que es faria -segons la proposta catalana- en els termes que s'acordin amb el govern de l'Estat. La competència que es demana és per una qüestió concreta i acordada amb l'Estat, per tant, no suposa cap amenaça i molt menys després de la sentència del Tribunal Constitucional del 25 de març. Però a vostè, senyor Rajoy, "l'interessen més les lluites contra els molins de vent."

Esquerra Plural creu que la proposta té lloc "dins del marc constitucional", però "per a vostès la democràcia és votar un dia i callar durant 4 anys."

Coscubiela ha acusat el PP i el govern espanyol de "preferir un xoc de trens per camuflar els problemes que té el país". Per això "han accelerat la tramitació de la proposa per incloure-la en el debat de cara a les europees i així no parlar dels problemes."

El diputat d'Esquerra Plural s'ha dirigit al president del govern en un moment en què estava parlant per telèfon. Coscubiela ha estat amonestat per la presidència de la cambra per aturar-se a esperar que Rajoy acabés la trucada.

"Espanya no es trenca perquè es consulti la ciutadania. Espanya s'ha trencat ja per les desigualtats socials."

Esquerra Plural afirma que hi ha diverses alternatives per poder permetre a Catalunya fer la consulta. "Si la proposta no té lloc a la Constitució, que es tramiti com a proposició de llei. Té vostè el 86% de la cambra. Llavors accepti-la o canviï-la" com consideri. Però és que "el problema no és aquest, sinó que no accepta cap camí. No li agrada que els ciutadans parlin". Així ho demostra que només s'hagin fet 3 referèndums en 35 anys.

"Espanya no es trenca perquè es consulti la ciutadania. Espanya s'ha trencat ja per les desigualtats socials."
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut