Anar a la navegació principal

Casos covid i risc de brot a Dosrius

habitants - hab/km2
Dades de
Incidència acumulada 14 dies per cada 100.000 habitants
Incidència acumulada 7 dies per cada 100.000 habitants
Índex de risc ()
Índex de risc dia anterior
Taxa de reproducció rho7

Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies:

Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies:

Taxa de reproducció de l’epidèmia ponderada setmanalment (rho7): (l’epidèmia creix si és superior a 1)

* Actualitzat a amb dades fins a tres dies abans.

 

Incidència acumulada (IA) 7 o 14 dies / 100.000 habitants

La incidència acumulada a set o catorze dies et dona la taxa dels casos confirmats infectats pel virus en aquell moment. És un indicador que et fa la foto de com estem l'última setmana o les dues últimes, que a més coincideix amb el període de contagi que tenen els positius i, per tant, que poden propagar la infecció.

És l'indicador que es fa servir a nivell internacional per saber el grau de gravetat de la pandèmia a cada lloc.

Com es calcula la incidència acumulada?

Sumes els casos positius dels 7 o 14 últims dies (dades covid). Els divideixes per la població 7.727.029 (font IDESCAT) i ho multipliques x 100.000

Com es calcula el risc de brot?

De vegades, en localitats o regions sanitàries amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades de risc sense que la situació sigui de gravetat.

Apareixen en blanc els municipis dels quals no hi ha dades.

TV3 elabora els gràfics del risc de brot seguint el sistema de càlcul utilitzat pel grup de Recerca BIOCOM-SC de la UPC i amb dades del portal dadescovid.cat de la Generalitat de Catalunya.

A partir de l'índex de risc podem situar orientativament la situació de cada territori en base a aquesta escala:

0-30MOLT BAIX
31-70BAIX
71-100MITJÀ
101-200ALT
+200MOLT ALT

En els càlculs s'han exclòs els tres últims dies perquè contenen dades que s'actualitzen a mesura que avança el temps i sovint distorsionen la visió global.

Les variables que determinen el risc

Per obtenir el risc de brot d'un territori es tenen en compte diverses variables calculades a partir del nombre de casos diagnosticats.

D'una banda, es mesura la taxa rho, o taxa de reproducció de la malaltia, que s'obté a partir de la mitjana de persones que s'infecten a partir d'un mateix cas. Com més per sota es trobi del valor 1, més indicarà que l'extensió del virus va de baixa.

Aquesta variable es creua amb la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies. És a dir, es pondera l'afectació en un període determinat sobre un volum concret de població.

És, alhora, una prospecció futura: un sistema de mesura del potencial infecciós, ens situa el volum de població que es podria estar contagiant a velocitat rho.

El creuament d'una variable i una altra dona com a resultat l'índex de creixement potencial de brot o índex de risc. Ara bé, un índex més alt d'una regió sobre una altra també cal observar-lo en relació amb la densitat de població, ja que com més quantitat de ciutadans convivint en un espai més reduït, més gran pot ser la incidència d'un brot, i a l'inrevés.

Alhora, un brot concentrat en un indret localitzat, com ara una residència o una empresa, pot repercutir negativament en les xifres d'una regió sanitària sense que la realitat obligui a témer per l'extensió dels contagis.

Anar al contingut