Perquè cal implementar dràsticament les mesures contra el Covid-19

Què vol dir contagi exponencial?

La multiplicació dels casos de coronavirus és brutal si no es prenen mesures per evitar el contagi entre les persones portadores. Cal intervenir per aplanar la corba de la gràfica que indica el nombre de contagiats i reduir al màxim la taxa de contagi

Carles Claret Vilaseca

Al "Tot es mou", el divulgador i biòleg Pere Renom, protagonista també de les exemplificacions didàctiques de l'especial "Nou coronavirus. Volem saber", explica quina és la cadena de transmissió del coronavirus per tenir clar quines accions tenen risc potencial.

 

El contagi del Covid-19 és exponencial, és a dir, es multiplica amb més intensitat com més casos es detecten. Això genera l'anomenada corba reproduïda en una gràfica de pas del temps. 

L'objectiu de les mesures que s'estan prenent per part de les autoritats és aplanar aquesta corba, o sigui, evitar que la fase d'expansió (de pujada del registre de casos) no sigui tan pronunciada.

 

El Pere Renom mostra les gràfiques comparades d'expansió del coronavirus en diferents estats. Concretament, Corea del Sud, Itàlia i l'Iran en un interval que va des del 22 de gener fins al 7 de març. La corba és força plana en el primer mes i, posteriorment, el nombre de casos es dispara. Els perfils en tots tres països són semblants.

 

Gràfica comparada de l'evolució dels casos detectats de virus a Corea del Sud, Itàlia i l'Iran
Gràfica comparada de l'evolució dels casos detectats de virus a Corea del Sud, Itàlia i l'Iran (Gràfica de Tomàs Pueyo en base a dades facilitades)

 

En la resta d'estats, entre els quals Espanya, la tendència de creixement exponencial és paral·lela. Depèn de l'anomenada taxa d'infecció. Aquest paràmetre ha de ser inferior a 1 perquè no s'encenguin tots els llums d'alarma.

Si la taxa d'infecció és 1, cada persona pot infectar-ne una altra i la propagació del coronavirus es manté. Si és inferior, la malaltia remet. Quan podem encomanar el virus a 2 o 3 persones, el risc de contagi és exponencialment més alt.

 

Creixement exponencial

L'exemple d'aquesta potencialitat reproductiva del virus la portem a terme amb llenties d'aigua. Són plantes minúscules de color verd que ampliem amb una lupa. Es reprodueixen partint-se per la meitat. És a dir d'1 en surten 2; de cada 2, 4; de cada 4, 8, i així en progressió geomètrica.

Si col·loquem una sola llentia en un tanc ple d'aigua, com queda demostrat científicament, al cap d'un mes, tota la superfície quedarà plena d'aquestes petites plantes. En aquest punt ens podem preguntar: en quin dia d'un total de 30, les llenties hauran ocupat la meitat de la superfície?

 

Llenties d'aigua vistes a partir d'una lupa
Llenties d'aigua vistes a través d'una lupa (CCMA)

 

Si el creixement no fos exponencial, respondríem "al cap de quinze dies", moment en què el procés estaria a la meitat. Però no és així. Just al dia 29, un dia abans del col·lapse i la cobertura total, està mig plena, ja que l'endemà es doblarà el nombre de llenties fins a cobrir del tot la superfície.

 

La lògica del contagi

La mateixa lògica de reproducció és la que regeix l'expansió dels contagis de coronavirus. Si no s'apliqués cap mesura per contenir l'epidèmia, els infectats es multiplicarien exponencialment cada dia i al 18è dia, com mostra el gràfic, el nombre d'infectats es multiplicaria fins a un nombre elevadíssim.

 

Comportament comparat del contagi depenent del grau d'implantació de mesures per contrarestar-lo
Comportament comparat del contagi depenent del grau d'implantació de mesures per contrarestar-lo (Gràfica de Tomàs Pueyo)

 

Si, per contra, s'intervé a partir de confinaments i aïllaments dels malalts perquè no hi hagi contacte, a partir del 18è dia, el virus va remetent. O sigui que la corba de la gràfica anterior es va aplanant. Si s'intervé en el 19è, com mostra la darrera gràfica, la multiplicació del casos és del 40%. Per tant, és clau prendre les decisions i respectar-les fil per randa.     

 

Gràfic que mostra com el percentatge d'augment de casos si s'intervé un dia més tard del fixat en la fase d'expnasió
Gràfic que mostra com el percentatge d'augment de casos si s'intervé un dia més tard del fixat en la fase d'expnasió (Gràfica de Tomàs Pueyo)
ARXIVAT A:
Coronavirus SalutPreguntes i respostes coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut