Cornudella de Montsant

Cornudella de Montsant, el poble més petit amb colla castellera

Amb només 900 habitants, el 10% dels veïns formen part de la colla; són els Brivalls de Cornudella

Agustí FornéActualitzat

Us imagineu que el 10% dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona, Tarragona, Valls o Vilafranca fossin d'una colla? Doncs això és el que passa a Cornudella de Montsant. És el poble més petit amb colla castellera. Són només 900 habitants, però tot i això han aconseguit crear els Brivalls.

Portar els castells al Priorat semblava impossible, però aleshores va arribar la nit de Reis de l'any 1976.

"Un grup de joves volien fer coses pel poble... es vivien temps d'eufòria i van fer una colla", recorda Xavier Pallejà, dels Brivalls de Cornudella.

 

L'home clau va ser un vilafranquí, Pep Miralles, que els va orientar i ho va fer tan bé que van arribar allà on mai havien somiat: a fer castells com el 3 de 7. El somni va durar fins al 1985, quan es van dissoldre. Però el cuquet hi era.

"El 2012 un grup de gent per celebrar el 30 aniversari del 3 de 7 vam tornar a engegar l'afició. La gent s'ho va agafar seriosament i aquest és l'origen de l'actual colla dels Brivalls de Cornudella."


Hi participen persones com el Ricard Dolç, que fa vi a la Cooperativa de Cornudella de Montsant, el Víctor Alzamora, que és pintor i el Manolo González, treballador de la brigada municipal. Per sobre de tot, són Brivalls de Cornudella.

 

 

"Ser d'una colla castellera és molt de sacrifici i la gent que ha de tirar del carro se'n cansa, i hem d'anar renovant, però la part positiva és que la canalleta que tenim es van fer grans i van baixant i tècnicament guanyem molt."


Perquè no es torni a repetir la història també s'han obert a castellers de poblacions properes. De fet, ara mateix, el cap de colla dels Brivalls, el Ferran Fuguet, és de Prades. I això que la rivalitat Prades-Cornudella supera un Tarragona-Reus, un Vilafranca-Sant Sadurní o un Sitges-Vilanova. Els castells poden amb tot.

ARXIVAT A:
Castellers
Anar al contingut