Corinna denunciarà Joan Carles I al Regne Unit per amenaces

A Suïssa, la Fiscalia investiga el rastre del 100 milions de dòlars ja que sospita que el rei va rebre comissions per l'AVE a l'Aràbia Saudita

RedaccióActualitzat

La fortuna del rei emèrit, Joan Carles I, ha tornat a la primera plana aquesta setmana, arran d'una investigació que s'ha obert a Suïssa. En realitat, es tracta d'un afer que l'Audiència Nacional ja va investigar, i arxivar, fa dos anys. Hi havia sospites que el monarca havia cobrat comissions per haver fet d'intermediari perquè empreses espanyoles construïssin el tren d'alta velocitat a l'Aràbia Saudita.

I a aquesta investigació a Suïssa en cal afegir una de nova, la denúncia que preparen els advocats de Corinna zu Sayn-Wittgenstein al Regne Unit, segons avança el diario.es. L'aristòcrata denunciarà el rei emèrit per amenaces. També denunciarà l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán, per estar darrere d'una campanya d'assetjament i intimidacions contra ella des del 2012, quan es va saber la relació entre Corinna i Joan Carles I després del viatge a Botswana on el rei emèrit es va trencar el maluc.

L'aristòcrata ha contractat els serveis d'un reputat advocat expert en extradicions, James Lewis. Segons el diario.es i el Daily Mail, el CNI va amenaçar-la de mort a ella i al seu fill si revelava els secrets d'Estat que suposadament té en el seu poder.

"Insistien en el fet que havia d'estar callada. Deien que parlar amb els mitjans destruiria la meva imatge. De fet, aquesta amenaça es va dur a terme amb èxit."

 

Pedro Águeda, periodista que ha seguit el cas, ha explicat a "Els matins", de TV3, que, si ara Corinna porta el cas als tribunals britànics, això pot obrir una nova investigació.

 

Corinna va rebre, l'any 2012, 65 milions de dòlars que van anar d'un compte suís al seu compte a les Bahames. Ella assegura que Joan Carles I li va regalar per "l'estima que li tenia a ella i al seu fill". La Fiscalia creu que està vinculat a les comissions rebudes en relació amb la construcció de l'AVE de Medina a la Meca.

 

Suïssa investiga el rastre de 100 milions de dòlars

Al mes de juliol del 2018 van sortir a la llum unes converses que l'excomissari Villarejo va enregistrar amb l'aristòcrata alemanya Corinna Larsen, que tenia una relació amb Joan Carles I. On Corinna va revelar que el rei emèrit hauria obtingut diners directament de la monarquia saudita.

 


Dos mesos després, l'Audiència Nacional va arxivar el cas perquè, quan van succeir els fets denunciats per Corinna, Joan Carles I era rei en exercici i, per tant, inviolable segons la Constitució Espanyola.

Ara, el cas és en mans del fiscal en cap del cantó de Ginebra, a Suïssa. Com revelava dimecres el diari "La Tribune" de Ginebra, s'investiga el rastre de 100 milions de dòlars que van passar per un banc del país.

Seguint les declaracions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein, la sospita del fiscal suís és que aquests diners eren comissions que Joan Carles I va obtenir a canvi de negociar que un consorci format per 12 empreses espanyoles, encapçalades per Talgo, construïssin la línia ferroviària d'alta velocitat entre la Meca i Medina.

Joan Carles I saludant fa poc més d'un any el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman

 

L'adjudicació es va fer l'octubre del 2011 per 6.736 milions, i la línia va entrar en servei a finals del 2017. Ara, la Fiscalia de Suïssa ha investigat la transferència de diners de la monarquia saudita a la Fundació Lucum, amb seu a Panamà de la qual Joan Carles era l'únic beneficiari.

D'aquesta fundació, n'haurien sortit, entre el 2008 i el 2012, 100 milions de dòlars ingressats a la banca suïssa Mirabaud.

Finalment, el 2012, 65 milions d'aquest compte corrent es van transferir a un compte que Corinna tenia a les Bahames.

 

 

Un complicat entramat financer i dues figures enmig de tot plegat: el rei emèrit i Corinna. A Espanya, el fiscal ha demanat al fiscal suís quina informació té en relació amb aquesta transferència de 100 milions de l'Aràbia Saudita i si està vinculada a les obres de l'AVE a la Meca.

 

Petició al Congrés per investigar les presumptes il·legalitats de Joan Carles I

ERC i el Grup Plural, que integren JxCat, Compromís, Més País i el Bloc Nacionalista Gallec, han registrat aquest dijous al Congrés una iniciativa que demana crear una comissió d'investigació sobre els presumptes comptes i donacions del rei Joan Carles I que determini les responsabilitats "civils, ètiques i polítiques" de l'excap de l'Estat.

Els diputats Gabriel Rufián i Joan Baldoví abans de presentar la proposta al Congrés (EFE)

 

Unides Podem, soci de govern dels socialistes, s'ha mostrat a favor d'una comissió d'investigació.

La portaveu socialista Adriana Lastra ha assegurat aquest divendres que el rei emèrit està protegit per la Constitució i és inviolable.

"És una comissió que no hi cap constitucionalment."

 

Lastra ha recordat que el Parlament català ja va voler fer una comissió per investigar el monarca i el Tribunal Constitucional ho va impedir.

 

 

 

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola CorrupcióAVE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut