Pyongyang, la capital nord-coreana
Pyongyang, la capital nord-coreana

Corea del Nord decreta el confinament total després d'admetre el primer brot de covid

El govern de Pyongyang ha decretat l'estat d'emergència màxima davant de l'alt poder de contagi de la variant òmicron i l'escàs nombre de persones vacunades

Carles Claret VilasecaActualitzat
TEMA:
Corea del Nord

Corea del Nord ha confirmat el primer brot de covid des que va començar la pandèmia i ha declarat l'emergència màxima amb el confinament total del país.

El règim ha explicat que hi ha 350.000 persones amb símptomes de febre i 187.000 que estan aïllades. Aquest dijous el règim va informar del primer mort i, 24 hores després, ha admès que són sis les víctimes.

La situació preocupa per la capacitat contagiosa de la variant òmicron. El govern xinès, amb el reconeixement d'aquest brot, s'ha ofert per ajudar els seus veïns nord-coreans.

El país es planteja vacunar la població, tot i que fins ara el règim havia rebutjat la donació internacional d'uns cinc milions de vacunes. El règim es va negar a acceptar dos enviaments de vacunes fabricades per AstraZeneca i Sinovac per part del mecanisme COVAX (la iniciativa liderada per l'Organització Mundial de la Salut d'accés global a vacunes contra la covid-19) i és, juntament amb Eritrea, l'únic país que no ha reportat ni una sola inoculació al màxim organisme mundial en matèria de salut.

Alguns experts creuen que Corea del Nord va rebutjar les vacunes perquè ningú extern al país hi entrés per gestionar-ne els estocs i el transport refrigerat i, paral·lelament, per reforçar la màxima d'autosuficiència i no dependre de cap actor extern.

De fet, el règim comandat per Kim Jong-un, fins ara, no havia confirmat cap positiu de covid, fins que, mitjans especialitzats com NK News, citant fonts locals, van informar aquest dimarts que, sobtadament, s'havia decretat un confinament a la capital.


Bretxa detectada

Fins ara, Corea del Nord ha rebutjat tota ajuda exterior, fins i tot de la Xina i les vacunes xineses. Segons el govern de Pyongyang, el tancament estricte del país havia mantingut a ratlla el coronavirus. Des del febrer del 2020, s'impedeix estrictament que ningú entri al país i s'han reforçat les tanques frontereres. Alhora, hi ha ordres de disparar a tothom qui s'acosti a la frontera i les importacions xineses que arriben per mar o ferrocarril es desinfecten durant setmanes

Però, el diumenge 8 de maig, l'agència de notícies KCNA va informar d'"una bretxa" en aquest sistema de prevenció epidèmic que el règim ha defensat fermament i que controlen les autoritats sanitàries.

Es van detectar casos de la variant òmicron en pacients amb febre, "pertanyents a una organització a la capital", que s'ha estès per tot el món des de finals de 2021. Tot i l'evidència, els mitjans nord-coreans no van oferir més detalls concrets ni van esmentar cap estratègia per resseguir la traçabilitat del contagi.

Kim Jong-un presideix una reunió del Partit dels Treballadors nord-coreà
Kim Jong-un presideix una reunió del Partit dels Treballadors nord-coreà (Reuters)


Emergència màxima i pocs recursos

Després del confinament de Pyongyang, aquest dijous s'han disparat totes les alarmes quan Kim Jong-un ha aparegut amb mascareta (només se l'ha treta per parlar) en una reunió de la cúpula del Partit dels Treballadors Coreans.  

En una intervenció televisada ha anunciat l'activació d'un "sistema de prevenció epidèmica d'emergència màxima". Per aquest motiu ha instat:

"Totes les ciutats i comtats del país s'han de confinar completament per evitar nous contagis."

Paral·lelament, el líder nord-coreà ha ordenat que el sistema sanitari faci tests intensius, reforci l'observació i els tractaments mèdics i intensifiqui la desinfecció.

La realitat, però, és que al país, fins al març, només s'havien fet tests a 64.207 persones, un 0,5% de la població total. En paral·lel, tot i l'opacitat, hi ha escassetat d'UCI i equipament mèdic.

Per tot plegat, l'estratègia de mantenir l'hermetisme i una política de covid zero com a la Xina, per molts ja qüestionable al gegant asiàtic, sembla molt complicada tenint en compte la falta d'immunització dels habitants.

Mantenir els estrictes controls que pugui activar el règim també és preocupant, si es tenen en compte els efectes que pugui tenir sobre la població a escala sanitària, psicològica, econòmica i alimentària.

 

ARXIVAT A:
Corea del NordCovid-19
Anar al contingut