Madrid

Corbacho diu que la destrucció d'ocupació s'està "esmorteint"

El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, considera que el descens de l'atur al juliol per tercer mes consecutiu mostra que la destrucció d'ocupació "tan potent" que es va enregistrar a principis d'any ha començat a "esmorteir-se" com a conseqüència de les mesures adoptades pel govern. Corbacho ha indicat que, tot i aquesta millora, no es pot afirmar encara que hi hagi un canvi de tendència o que la crisi s'hagi superat, i ha admès que la tardor no serà tan positiva com aquests últims tres mesos. Sindicats i patronals han considerat que les dades són preocupants, especialment per a Catalunya.

Actualitzat
El titular de Treball, que ha destacat també que el nombre d'afiliats a la Seguretat Social es manté per sobre dels 18 milions, ha atribuït el descens de l'atur al juliol en més de 20.000 persones a les mesures adoptades per l'executiu, que estan tenint, segons la seva opinió, una "repercussió directa" sobre la millora de l'ocupació, així com els indicadors que mostren que la millora de la confiança dels ciutadans s'està traslladant a un consum més elevat.

Corbacho ha assenyalat que tot això permet al govern ser "optimista" amb vista cap al futur, tot i que ha reconegut que la crisi encara no s'ha superat. Pel que fa a les estimacions de l'ocupació per a la tardor, el ministre ha admès que l'últim trimestre de l'any no serà "tan positiu" com aquests mesos, encara que ha indicat que el govern té dades per pensar que no ha tingut la duresa de l'últim trimestre de l'any passat, tot i que dependrà de factors com l'evolució de l'economia nord-americana o europea, el preu de les matèries primeres o els tipus d'interès.

Menor duresa de la crisi

"La duresa de la crisi tan forta i tan potent l'hem passada a començaments d'any i esperem que els mesos que queden no siguin tan durs", ha subratllat. Finalment, ha descartat que es puguin arribar a registrar cinc milions d'aturats a finals d'any, i ha assenyalat que "hi ha gent que li agradaria" que s'arribés a aquesta xifra "perquè seria la millor bufetada per al govern". Així, ha instat a "treballar junts i sumar esforços" per millorar la situació del mercat.

Rojo, prudent

Per la seva banda, la secretària general d'ocupació del Ministeri de Treball, Maravillas Rojo, s'ha mostrat prudent. "Per tercer mes consecutiu l'atur ha baixat i és una bona notícia que hi hagi més persones que tinguin feina", ha dit. Rojo preveu que la desocupació tingui un comportament diferent però que, si augmenta, no creu que ho faci al ritme dels últims mesos.

Preocupació dels sindicats i patronals

Entre els agents socials catalanes les dades de l'atur han causat més preocupació. La patronal Pimec ha alertat que Catalunya té 173.947 persones a l'atur més que fa un any, "una situació de gravetat que en els pròxims mesos pot empitjorar", i ha reclamat que el crèdit arribi a les empreses. També Foment del Treball ha subratllat que l'increment interanual de la desocupació es manté prop del 50%. I Fepime ha lamentat que Catalunya sigui de les poques comunitats on ha pujat l'atur.

Els sindicats CCOO i UGT han assenyalat que l'activitat turística no ha estat suficient per impulsar l'ocupació a Catalunya. Comissions Obreres ha apuntat que Barcelona és la demarcació amb un increment més alt, del 2%, i la UGT ha destacat que tots els sectors tenen més aturats.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut