A la part inferior de la imatge, els diputats de Vox picant a les taules en protesta pels acataments dels diputats independentistes, aquest dimarts al Congrés
Madrid

Cops a la bancada per tapar la fórmula amb què els presos han acatat la Constitució

Aquesta situació s'ha repetit amb molts diputats que han utilitzat fórmules pròpies

RedaccióActualitzat

Bronca al Congrés aquest dimarts en la sessió constitutiva quan els diputats en presó preventiva han hagut d'acatar la Constitució.

Cada vegada que els diputats independentistes i també els bascos havien de prometre o jurar el càrrec, altres diputats, sobretot els de Vox, amb cops a la bancada, han impedit que se'ls pogués sentir, mentre que altres els aplaudien.

Amb tot plegat, no s'ha pogut entendre el que deien. Els cops de bancada han estat més forts amb els diputats presos. El primer a fer-ho ha estat Oriol Junqueras:

"Des del compromís republicà com a pres polític i per imperatiu legal, ho prometo."

 

 

El segon, Jordi Sànchez, ha utilitzat la mateixa fórmula que la resta de diputats i dels senadors de Junts per Catalunya, enmig d'un gran rebombori.

"Amb lleialtat al mandat democràtic de l'1 d'octubre i al poble català, per la llibertat dels presos i exiliats; per imperatiu legal, ho prometo."

 

 

 

Tampoc s'ha pogut sentir Jordi Turull, quan ha utilitzat la mateixa fórmula.

 

 

A Josep Rull tampoc se l'ha pogut sentir mentre prometia el càrrec.

 


La fórmula utilitzada per Junts per Catalunya l'ha explicada la diputada Laura Borràs en un tuit.

 

Picabaralla entre Rivera i Batet pels acataments independentistes

Durant l'esbroncada, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha intentat intervenir i la nova presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, l'hi ha negat.


Rivera ha pogut intervenir al final, després dels acataments, i ha reclamat a Batet que actués contra els diputats independentistes per haver "trepitjat la dignitat d'Espanya":

"S'ha incomplert l'article 103.1 i s'ha insultat el decòrum d'aquesta cambra i de les institucions de l'Estat. S'ha permès que es parli de presos polítics en una democràcia. Espanya és una democràcia, aquí no hi ha presos polítics, hi ha justícia."

"Senyora presidenta, li demano que actuï per frenar aquest tipus d'actituds, persones que han atacat les institucions de l'Estat, que han trepitjat la dignitat d'Espanya, avui han tornat a venir a humiliar els espanyols."

(Als diputats independentistes): "No ho aconseguireu, no ho aconseguiran."

(A Batet): "Però aquesta cambra, presidenta, es mereix que vostè ens defensi a tots els espanyols, li demano que actuï."


Rivera ha rebut els aplaudiments dels seus companys, però la presidenta del Congrés ha negat que "s'hagués debilitat l'essència de l'acatament a la Constitució" i ha donat per bones totes les fórmules utilitzades:

"Senyor Rivera, totes les formes d'acatament han estat respectuoses amb l'article 4 del reglament i amb la jurisprudència del Tribunal Constitucional, donat que és la primera vegada que s'utilitzen fórmules diferents, o estrictes."

"Tenim jurisprudència del TC, concretament la sentència 119 del 1990, i, per tant, no s'ha debilitat l'essència de l'acatament, que és el compromís de respecte a la Constitució."

"I aquesta presidència serà exercida perquè en tot moment hi hagi respecte a la Constitució, respecte a la llei i respecte a l'altre. Moltes gràcies."


Un diputat de Vox ha demanat per intervenir també, però Batet ha dit que no acceptava més qüestions d'ordre.

Després la presidenta ha fet un breu discurs d'agraïment en nom seu i de la mesa per la responsabilitat que se'ls ha atorgat i la sessió s'ha donat per acabada.

ARXIVAT A:
Eleccions 28AProcés catalàJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut