La Unió Europea permetria crear un fons de danys i pèrdues

COP27: últimes hores, encara sense compromisos clars

La UE ha donat suport a crear un fons per a pèrdues i danys per als països no desenvolupats, com ja feien alguns països europeus i els Estats Units; el problema és ara com concretar-ho

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Jordi Vilardell Gómez

Periodista de TV3 especialitzat en crisi climàtica i de biodiversitat

@JordiVilardell
Actualitzat

Els delegats dels 193 estats reunits a Egipte segueixen lluny d'un acord. L'esborrany d'acord final amb què treballen és bàsicament una repetició dels acords de l'any passat a Glasgow, sense grans avenços.

Com a Glasgow, l'esborrany reafirma el compromís per limitar l'escalfament global a 1,5 ºC; com a Glasgow, crida els països a presentar nous plans de reducció d'emissions més ambiciosos, plans que havien de presentar a la COP27, però que només 27 països han fet; com a Glasgow, demana la reducció gradual del carbó; com a Glasgow, crida els països desenvolupats a complir el seu compromís de finançar amb 100.000 milions de dòlars l'any la transició dels no desenvolupats...

L'esborrany incorpora només algun dels nous temes d'aquest any: no demana la reducció gradual de tots els combustibles fòssils (també del petroli i del gas), com demana l'Índia; però sí que es refereix a la possibilitat de crear un fons per a danys i pèrdues, pels danys ocasionats pels impactes climàtics als països no desenvolupats per les emissions dels països desenvolupats, però el text no fa referència a com hauria de ser aquest fons, ni en quins terminis s'hauria de desenvolupar.

Activistes pel clima, a la cimera (Reuters/Emilie Madi)

En relació amb un fons per a danys i pèrdues, el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha dit aquest matí que la Unió Europea permetria establir aquest fons. Un anunci esperat, perquè fins ara la UE s'hi mostrava en contra, tot i el suport des de fa setmanes de Dinamarca, Alemanya i Àustria. En relació amb les declaracions de Timmermans, delegats de països no desenvolupats han dit extraoficialment que "està repetint la seva posició inicial fent veure que és un compromís, quan saben molt bé que no ho és".

La setmana passada, els Estats Units van donar suport a crear un fons per a danys i pèrdues, i a principis d'aquesta setmana ho va fer la Xina, tot i que matisant que el seu suport no seria financer.

La creació d'un fons per a danys i pèrdues és un punt clau per als països no desenvolupats com el Pakistan, l'Índia i estats de l'Àfrica oriental, que aquest 2022 han patit forts impactes. Les recents declaracions favorables dels països desenvolupats de moment només són declaracions, sense concreció. Aquí hi pot haver l'escull: com traduir les paraules a xifres. Múltiples veus assenyalen que la solució al finançament passa per reformar les grans institucions financeres internacionals, com els bancs multilaterals de desenvolupament.

Les últimes setmanes diversos dirigents de països no desenvolupats alerten que un dels riscos de la COP27 és que si no hi ha un compromís clar dels països desenvolupats per donar suport financer als no desenvolupats, es pot establir un sentiment de traïció.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut