Alternativa per Alemanya es troba sota investigació en diversos estats alemanys per "extremisme".
Alternativa per a Alemanya es troba sota investigació en diversos estats alemanys per "extremisme".
Catalunya nit

Cop judicial a Alternativa per a Alemanya: els serveis secrets poden vigilar la formació xenòfoba

Els tribunals alemanys consideren que els posicionaments xenòfobs i ultrapatriòtics d'aquesta formació són una amenaça potencial per als drets fonamentals

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Oriol Serra

Corresponsal a Berlín de TV3 i Catalunya Ràdio

@oriolserra
Actualitzat

Alternativa per a Alemanya pot suposar una amenaça per als drets dels ciutadans alemanys. Així ho ha considerat, aquest dilluns, un tribunal Münster.

Aquesta decisió, que suposa un revés per a la formació d'extrema dreta suposa que els serveis secrets alemanys tinguin llum verda per vigilar-ne de prop l'activitat.

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha celebrat la notícia amb una piulada a la xarxa social X (antiga Twitter):

"La nostra democràcia té els mitjans per defensar-se. El nostre estat de Dret protegeix la nostra democràcia. També contra les amenaces internes."


La decisió dels serveis secrets alemanys de posar el seu focus sobre l'AfD es remunta a l'any 2021, i va ser recorreguda per via judicial per aquest partit l'any següent.

En el seu moment, aquest recurs ja va ser rebutjat per un tribunal de Colònia i ara ha passat el mateix a Münster, on la justícia ha assenyalat que la formació "no té el dret d'exigir que els serveis secrets s'abstinguin de vigilar-la".


Deriva extremista

Nascuda com un moviment de protesta de caire liberal en contra del finançament dels països més afectats per la crisi de l'euro, Alternativa per a Alemanya ha evolucionat cap a posicionaments més extremistes.

Una protesta de militants de l'AFD davant l'edifici del Reichstag
Una protesta de militants de l'AFD davant l'edifici del Reichstag (Europa Press/Christoph Soeder)

El seu discurs xenòfob i ultrapatriòtic ha portat la justícia alemanya a considerar-la una amenaça clara contra els drets fonamentals emparats per la constitució federal alemanya. 

Una decisió que arriba a menys d'un mes de la celebració de les eleccions al Parlament Euoropeu i que l'AFD té previst recórrer davant del Tribunal Administratiu Federal.

Amb tot, els òrgans de protecció constitucional tenen pocs dubtes davant l'allau de proves que indiquen la propagació de l'odi contra la migració i també contra ciutadans alemanys d'origen estranger per part d'aquesta força política. 

ARXIVAT A:
Extrema dretaAlemanya
Anar al contingut