Angules decomissades galleda Guàrdia Civil
L'operació policial ha decomissat fins a 80 quilos d'angules que s'exportaven il·legalment (Guàrdia Civil)

Cop al tràfic internacional d'angules: comissen 180 kg per valor de 270.000 euros

Gran part dels 180 quilos d'exemplars intervinguts s'ha retornat al delta de l'Ebre

La Guàrdia Civil ha intervingut 180 quilos d'angules en el marc d'una operació coordinada per Europol en contra el tràfic i l'exportació il·legals d'aquesta espècie.

En l'operació, batejada amb el nom Askea-Lake, hi han participat fins a 24 països europeus i s'han investigat 49 persones, de les quals 29 han estat detingudes a l'estat espanyol. Una part de les angules s'han tornat al delta de l'Ebre.

El valor de les angules decomissades podria arribar els 270.000 euros al mercat negre, segons calcula la Guàrdia Civil.
 


La policia va detectar, un cop aixecades les restriccions de vols comercials adoptades durant la pandèmia, una represa de l'exportació il·legal d'angules, destinades sobretot al mercat asiàtic, que en fa un gran consum.

La majoria d'infraccions penals i administratives es corresponen amb delictes de pesca il·legal, delicte per tinença i tràfic il·legal d'espècies protegides i infraccions a la normativa sobre espais naturals.


Amagades a les maletes

En el marc de l'operació policial europea, durant aquest últim any s'han fet a Espanya prop de 3000 controls i inspeccions a ports, aeroports i vies de comunicació. Les angules s'enviaven camuflades en equipatges personals, i se'n van trobar en maletes condicionades per al seu transport amb bosses injectades d'oxigen.

Les angules es camuflaven en bosses entre l'equipatge personal (Guàrdia Civil)

Durant la investigació s'han localitzat empreses pantalla constituïdes expressament per camuflar aquest peix entre les exportacions d'altres aliments refrigerats, ja que l'exportació de l'angula a països tercers està totalment prohibida.

El comunicat policial afegeix que aquest tràfic il·lícit està liderat per organitzacions criminals cada vegada més sofisticades que adopten, cada cop més mesures de seguretat per facilitar el trànsit entre països i evitar el control policial. Així, utilitzen cada cop més sovint, com a rutes de sortida, aeroports allunyats dels punts de pesca, com Sèrbia, Macedònia o altres països de l'Europa de l'Est.


Reintroduïdes al medi natural

Com a últim pas de l'operació policial, el SEPRONA de Barcelona ha alliberat gran part dels 180 quilos d'angules decomissades al delta de l'Ebre, amb la col·laboració de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Ràpita, que depèn de la Generalitat. 

Segons l'informe de la Guàrdia Civil, "s'aconsegueix així, un dels objectius més difícils en la lluita contra el tràfic d'espècies, com és la total reintroducció al mitjà dels espècimens intervinguts".

Gran part de les angules decomissades s'han tornat al delta de l'Ebre (Guàrdia Civil)

La regressió de la població de l'anguila europea va portar les autoritats comunitàries a controlar la pesca i el comerç, incloent-la en el conveni CITES que regula el comerç internacional d'espècies amenaçades. Per a l'angula es va establir una quota 0 per a l'exportació a tercers països, on existeix una forta demanda per al seu consum.


 

 

ARXIVAT A:
PolicialMedi ambientMaltractament animalEcologiaGuàrdia CivilBiodiversitat
Anar al contingut