El raper Kanye West en una imatge d'arxiu (Reuters)

Cop a Kanye West: Adidas, Gap o Balenciaga trenquen amb ell per declaracions antisemites

Les últimes setmanes el raper nord-americà s'ha ficat en una espiral de declaracions polèmiques i Adidas assumeix que perdrà uns 250 milions d'euros

RedaccióActualitzat

El fabricant alemany de calçat i roba esportiva Adidas ha anunciat que trenca la col·laboració amb el raper i empresari nord-americà Kanye West per les seves recents declaracions contra els jueus.

No ha estat l'única empresa: també han pres la mateixa decisió les marques Gap, Foot Locker i Balenciaga entre altres, que també tenien col·laboracions empresarials amb ell.


"Adidas no tolera l'antisemitisme"

Adidas ho ha anunciat aquest dimarts amb un comunicat en el qual afirma que "atura el negoci Adidas Yezzy amb efecte immediat", la línia de productes que tenia amb aquest raper, conegut com a Ye:

"Adidas no tolera l'antisemitisme ni cap altre tipus de discurs d'odi. Els comentaris i les accions recents de Ye han estat inacceptables, odiosos i perillosos, i violen els valors de diversitat i inclusió, respecte mutu i equitat de l'empresa."

L'empresa assumeix que això li suposarà pèrdues de 250 milions d'euros com a mínim, i de fet les seves accions han arribat a caure un 9% aquest dimarts a la borsa, i han tancat amb un 3% de pèrdua.

De fet, la decisió implica el trencament de la col·laboració amb un personatge carismàtic i molt popular als Estats Units que li ha donat accés a un sector de mercat molt llaminer.

En el cas de Gap, el trencament de la col·laboració va començar el setembre, quan el mateix West va acusar la marca d'incompliment de contracte, però ara han tancat la botiga d'internet i han accelerat la retirada dels seus productes de les botigues.


Li tanquen els comptes d'Instagram i Twitter

West va fer el primer comentari antisemita el 7 d'octubre, quan va assegurar a Instagram que un altre raper conegut com a Diddy està controlat pels jueus.

Com a resposta Instagram li va bloquejar el compte, i West va començar una ofensiva a Twitter, reactivant un compte que feia 2 anys que no feia servir, que també li van acabar tancant.

El motiu va ser un tuit en què afirmava que "no puc ser antisemita perquè els negres també són jueus", però feia un joc de paraules que suggeria que estava en guerra amb "el poble jueu".

Abans d'aquest tuit, n'havia penjat un altre d'una foto d'ell amb Mark Zuckerberg queixant-se que li haguessin tancat el compte d'Instagram, i Elon Musk li va respondre donant-li la benvinguda a Twitter.

Divulguen fragments d'entrevista descartats

Tot això va atraure l'atenció sobre el cas, i diversos mitjans es van fer ressò de declaracions racistes, antisemites i conspiratòries que West havia fet en fragments d'entrevistes que no s'havien emès.

El digital Vice va divulgar els que havia descartat pocs dies abans la cadena conservadora Fox News, i un extreballador del digital TZM va dir que n'havien descartat un en què West havia dit que "estimava Hitler i els nazis."

Se n'hi van afegir un parell més, i per acabar-ho d'adobar, un grup neonazi de Los Angeles va penjar un cartell d'un pont d'autopista dient que "Kanye té raó sobre els jueus".


Declaracions també contra l'activisme negre

A sobre fa dues setmanes West va anar a una desfilada de moda a París portant una samarreta amb el lema "White lives matter" (Les vides blanques importen), que s'associa amb els supremacistes.

També va dir en una entrevista d'àudio que George Floyd no va morir asfixiat pel policia que el va tenir 10 minuts amb el genoll al coll, sinó per les drogues que havia pres.

De resultes de tot plegat s'han aixecat les protestes generalitzades de les comunitats jueves, i com a conseqüència, la pressió a les xarxes socials a les empreses que col·laboraven amb West, i, finalment, el trencament de les relacions comercials.

West, que fa 20 anys va revolucionar el món del rap allunyant-lo dels contextos violents amb els quals se l'associava, el 2019 va dir en una entrevista que estava diagnosticat com a bipolar.

Quatre anys abans havia anunciat que tenia la intenció de presentar-se com a candidat a la presidència dels Estats Units, cosa que va fer com a independent el 2020, i va obtenir poc més de 70.000 vots.

El raper Kanye West, en una imatge del 2018 amb una gorra amb el lema de Donald Trump (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut