Barcelona

El nom de la candidatura conjunta de CDC, ERC i les entitats sobiranistes serà Junts pel Sí

Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Artur Mas i Oriol Junqueras han presentat la llista Junts pel Sí com "un projecte que reuneix sensibilitats diverses" amb l'objectiu comú de la independència

RedaccióActualitzat

La candidatura conjunta independentista per al 27 de setembre ja té nom. La llista de Convergència Democràtica, Esquerra Republicana i les entitats sobiranistes s'ha presentat aquest dilluns al vespre al Museu d'Història de Catalunya, i el seu cap de llista, Raül Romeva, ha anunciat que es dirà Junts pel Sí, perquè és una denominació que defineix "un projecte que reuneix sensibilitats diverses amb un objectiu comú": la independència de Catalunya.

El cap de llista ha dit que si la candidatura obté una majoria clara el 27-S, demanarà immediatament al Parlament que s'iniciï el procés d'independència.

"Anem a totes, ja no tenim marge. Cal que tothom entengui que això va de debò, que tothom entengui que estem disposats a fer-ho bé, però sobretot que estem disposats a fer-ho."

Romeva, que en el transcurs del seu discurs ha dit unes paraules en aranès, ha dit que és "molt conscient" que l'estat espanyol no ho posarà "gens fàcil" i ha reconegut que "si ens ho haguessin volgut posar fàcil, segurament no hauríem arribat fins on hem arribat". En aquesta línia, Romeva ha explicat que, si l'estat espanyol posa pals a les rodes i bloqueja el govern que surti de les eleccions, procediran igualment a declarar la independència.

"Si l'estat espanyol bloqueja l'autogovern, el govern o el Parlament de Catalunya, procedirem igualment a la proclamació d'independència i a l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica." 

Forcadell i Casals: "Volem contribuir a fer un món millor"

L'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha recordat les diverses mobilitzacions dels últims anys, des de la manifestació contra la sentència del Constitucional sobre l'Estatut fins a la V de l'última Diada. Forcadell ha fer una crida a participar en la concentració a la Meridiana i en les eleccions del 27-S.

Per la seva banda, l'expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha vinculat la candidatura amb "un passat d'un poble que ha sabut resistir" i ha assenyalat que "quan diem que volem fer una Catalunya millor estem dient que volem contribuir a fer un món millor".

"Si volem viure com a catalans necessitem no transformar Espanya, sinó transformar la nostra relació amb Espanya. No som ni millors ni pitjors que els altres, simplement som diferents."

Casals ha defensat la necessitat d'aportar "el nostre color al mapa d'Europa".

Mas: "Estem preparats per fer-ho, i per fer-ho bé"

El president de la Generalitat i número quatre de la candidatura conjunta, Artur Mas, ha assegurat que la independència de Catalunya és possible, i s'ha mostrat convençut que podran escriure "pàgines bones per a la història de Catalunya". Mas ha dit que es posaran "les urnes sempre que calgui" perquè "la decisió la pren la gent".

"Aquesta votació de fet volem que sigui un plebiscit sobre el futur polític de Catalunya, sobre la constitució d'un estat a Catalunya i d'un estat independent, si aquesta és la decisió i la voluntat de la gent del nostre país."

Mas ha explicat que s'ha "perfeccionat" el full de ruta acordat fa uns mesos amb els treballs del Consell Assessor per a la Transició Nacional i ha insistit que estan "preparats per fer-ho, i per fer-ho bé".

Junqueras: "Una candidatura cívica per fer un país nou"

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha dit que el pacte tancat entre partits i entitats és "un acord excepcional, perquè vivim un moment excepcional i ens enfrontem a reptes excepcionals".

"Un país nou que garanteixi els millors serveis socials, les millors prestacions i per posar la força de tots nosaltres al servei de les necessitats de cadascú, en l'àmbit dels hospitals, de les escoles, de la gent que necessita el suport i la solidaritat de la nostra societat."

Junqueras, número cinc de la candidatura ha defensat que la independència de Catalunya "no només és una qüestió de dret, sinó que també és una qüestió de necessitat". Per aquest motiu, el president d'ERC ha defensat que la llista és "una candidatura cívica per fer un país nou".

Consellers i societat civil entre el públic          

Entre els assistents a la presentació de la llista hi havia nombrosos consellers, els principals dirigents de CDC i ERC. També hi havia la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el secretari d'Universitats de la Generalitat, Toni Castellà, tots dos com a representants de Demòcrates de Catalunya, i també membres de Moviment d'Esquerres, com Marina Geli.

L'exjutge Santi Vidal, el president de Súmate, Eduardo Reyes, i el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Carles Puigdemont, també eren al Museu d'Història de Catalunya.

Sense noms excepte els cinc primers

En tot cas, encara se saben poc detalls de la llista conjunta per al 27-S. No se saben els noms que hi aniran més enllà del número cinc. El cap de llista serà Raül Romeva, seguit per Carme Forcadell i Muriel Casals, que ha deixat la presidència d'Òmnium. El quatre i el cinc són per a Artur Mas i Oriol Junqueras.

El número sis el podria ocupar una persona de Súmate, com Eduardo Reyes, tothom ho dóna per fet, però ell encara no ho ha confirmat. S'especula que el número set seria un nom lligat als sindicats. A la llista també hi haurà gent de Demòcrates de Catalunya, segons va explicar el coordinador general de Convergència, Josep Rull. I falta la gent de la societat civil, com Lluís Llach, que diu que farà el que li manin, o Pep Guardiola, que ocuparà un dels últims llocs de la llista.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut