El paisatge arrasat pel foc de la Ribera d'Ebre (ACN)
El paisatge arrasat pel foc de la Ribera d'Ebre (ACN)

Controlat l'incendi de la Ribera d'Ebre després de cinc dies cremant

Un altre dia amb condicions meteorològiques extremes ha obligat a esperar fins a la nit per poder donar del tot controlat el foc, que ha cremat unes 6.000 hectàrees

Redacció Actualitzat
TEMA:
Incendis

El malson de l'incendi de la Ribera d'Ebre arriba al seu últim episodi. Després de cinc dies cremant, més de 6.000 hectàrees afectades, bestiar mort, conreus perduts i 52 persones evacuades, els bombers han pogut donar per controlat el foc.

Les fases d'extinció de l'incendi avancen dia a dia i les bones notícies arriben a la nit. Ahir, a les 21.53 es donava per estabilitzat i aquest diumenge, a les 22.26, s'ha anunciat que estava controlat.


Durant el dia, la feina dels bombers no ha estat fàcil. Una cinquantena de dotacions de bombers han treballat en l'extinció. Menys que els 120 de dissabte, però una dotació àmplia per fer front a un dels pitjors focs dels últims cinc anys. Les condicions meteorològiques han complicat les tasques d'extinció fins a últim moment: temperatures extremes, humitats baixes i vent intens. La marinada de la tarda ha reactivat fumeroles en alguns punts calents i això ha obligat a endarrerir la decisió de donar-lo per controlat.

Protecció Civil de la Generalitat manté en alerta el pla Infocat mentre durin les tasques d'extinció d'aquest foc, i també per l'elevat risc d'incendi forestal que hi ha a molts punts del territori. Aquest diumenge, hi ha hagut dos incendi pràcticament simultanis a la Segarra, que han afectat unes 60 hectàrees.
 


Tornar a casa

Un cop els bombers han donat el foc per controlat, els veïns que estaven autoritzats ja han tornat a casa.

Pel que fa a les restriccions d'accés als massissos, ja s'ha reobert l'accés a les Gavarres i Cadiretes, però s'ha mantingut la prohibició a Montserrat, el Montsec, el Montsant i els Ports de Tortosa. Els pagesos també poden tornar a segar.

De les cinc carreteres que es van arribar a tallar pel foc, el Servei Català de Trànsit informa que només queda tallada la carretera T-703, entre la Palma d'Ebre i la C-233.

 

 


Hora d'avaluar els danys

Ara que l'extinció del foc encara la recta final, arriba l'hora d'avaluar els danys. Els pagesos que han vist arrasades les seves explotacions i granges demanen suport a les administracions per tornar a començar.

Flix és el poble més afectat, amb unes 4.000 de les 6.000 hectàrees que ha cremat l'incendi. La resta són municipìs de la Ribera d'Ebre, però també de les Garrigues i el Segrià.

És el que explica Francisco Garcia, propietari d'un tros a Flix que s'ha trobat el mas tot cremat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit aquest matí al centre de comandament de Vinebre amb els alcaldes de les localitats afectades per analitzar la situació i parlar de les ajudes, catalanes i espanyoles, a què poden accedir.

De moment, Torra ha demanat a propietaris i pagesos que facin un llistat precís de danys i els ha emplaçat a una altra reunió dissabte vinent a Flix, per acabar d'estudiar-ho.

 

ARXIVAT A:
Incendis

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut