Una empresa catalana desenvolupa un sistema per controlar les collites des d'un nanosatèl·lit
Cultiu malmès per les gelades

Controlar les collites des d'un nanosatèl·lit, la proposta d'una empresa catalana

El satèl·lit ofereix informació precisa sobre els conreus, molt útil per als pagesos a l'hora de prendre decisions

Una empresa catalana ha desenvolupat un sistema per controlar les collites des d'un nanosatèl·lit.

Tot i que està a centenars de quilòmetres de distància, el satèl·lit ofereix informació precisa sobre l'evolució de conreus de fruiters, ametllers, vinyes, cereals o farratges, de les empreses que han contractat el sistema.

Aquesta informació és molt útil per als pagesos a l'hora de prendre decisions, com és el cas d'una central fruitera que ha contractat aquest servei per comprovar si una gelada ha afectat un camp de pomeres.

El nanosatèl·lit envia informació sobre la fotosíntesi de les pomeres, i una gràfica mostra que la baixada de la temperatura ha parat durant unes hores el procés.

Joan Lordan, enginyer plataforma E-Stratos, explica que normalment les empreses saben que alguna cosa està passant al camp, però no el perquè, i qie aquest mètode és una eina de suport a la presa de decisions.

Paquita Escoi, tècnica de l'empresa Fruilar, explica que és com si fessin un electro a una persona, però en aquest cas es fa a les plantacions dels arbres.

"A les gelades els avisa de la magnitud que pot ser aquella incidència o anomalia climàtica".

La informació que arriba des del satèl·lit es pot contrastar ràpidament al camp i així l'agricultor pot solucionar problemes que l'ull humà no veu.

En una finca de Torre-serona, per exemple, l'any passat es va embossar el sistema de reg per degoteig.

Enric Colom, agricultor, explica que de l'excés de calor va posar una plaga a dintre i va embossar els tubs, però no se'n van adonar fins que un nanosatèl·lit els va dir que hi havia una determinada zona que tenia carència d'irrigació.

Aquest software creat per una empresa catalana ja controla 40.000 hectàrees de conreu arreu del món, de les quals 10.000 són de productors catalans.

ARXIVAT A:
AgriculturaTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut