Controlar la pandèmia exigeix reduir la taxa de contagi i el nombre de persones infeccioses

Els diagrames de risc, una eina per ajudar a planificar el desconfinament d'una manera adequada

Eduard QuerolActualitzat

Una de les dades que donen una foto més exacta de la situació del coronavirus és el que es coneix com a taxa de contagi, o taxa Ro. Indica  quantes persones pot infectar, de mitjana, cada persona malalta.

Per tenir l'epidèmia sota control, la Ro ha d'estar, el màxim de temps possible, per sota d'1.

A Catalunya, a finals de març era força alta: 2,94. El 9 d'abril va baixar d'1, per primera vegada, i es va mantenir així durant força dies.

Però després, el 21 d'abril, va aribar a 1,10. Ara ja fa 10 dies que està a la franja baixa. Aquest dimecres és 0,60.
 

Evolució de la taxa de contagi (R0) a Catalunya

 

Ara bé, amb la Ro no n'hi ha prou per saber si es pot avançar en les mesures de desconfinament.

Una altra variable a la qual també cal estar atents és el nombre de persones infectades pel coronavirus que, amb símptomes o sense, són contagioses.

I això és així perquè una taxa de contagi per sota d'1 no implica per força estar fora d'una situació de risc, com explica Clara Prats, investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la Universitat Politècnica de Catalunya:

"Si tenim molta gent infecciosa, encara que la velocitat de contagi sigui petita, això s'anirà reproduint a un ritme encara força alt, seguirem tenint molts contagis cada dia."

Per això, el grup elabora diagrames de risc, on situen les taxes de contagi de cada dia, les anomenades Ro.

La zona vermella indica una situació de risc d'epidèmia molt alt. Si és taronja, el risc és alt. Quan degrada a groc, és intermedi. I en verd, el risc és baix.

Per exemple, a Catalunya, el 3 de maig, teníem una R0 de 0,6. A partir de casos diagnosticats es va estimar que gairebé 10.000 infectats haurien provocat 6.000 contagis nous en 14 dies.

No eren gaire bones notícies i, per tant, els analistes situaven el risc en un nivell mitjà, en la zona groga.

Un mes abans, el 7 d'abril, la velocitat de contagi era gairebé 1 i coincidia amb una estimació que 19.000 infectats haurien contagiat 19.000 persones més en dues setmanes. Per tant, la situació era de risc molt alt.
 

Diagrama de risc elaborat pel BIOCOM-SC de la UPC


 
En el futur, hauríem de mantenir les dades en el quadrant verd: amb una R0 per sota d'1 i un màxim de 50 infecciosos per cada 100.000 habitants. I sembla que hi arribarem aviat, segons explica Clara Prats:

"De fet, esperem que passi les properes setmanes, que aquesta velocitat de contagi pugui pujar una mica fins al nivell d'1, que és el que el que estaria passant ara mateix a Àustria. Com que la seva població infecciosa és molt baixa, està en una situació de molt bon control."

Els diagrames de risc, doncs, poden contribuir a planificar un desconfinament adequat.
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut