Contra els aranzels de Trump: La Moncloa crida l'ambaixador i avisa de contramesures
Els productes del porc són alguns dels afectats per la pujada d'aranzels anunciada per Trump (Pixabay)

Contra els aranzels de Trump: La Moncloa crida l'ambaixador i avisa de contramesures

El vicepresident Aragonès també exigeix una negociació que eviti les conseqüències de la guerra comercial

RedaccióActualitzat

L'amenaça de l'administració de Donald Trump d'aplicar aranzels sobre alguns productes provinents d'Europa ha posat en alerta el sector alimentari i, de retruc, les administracions.

El govern espanyol ha cridat a consultes l'ambaixador nord-americà per expressar-li un rebuig frontal a aquesta pujada, que és conseqüència de la guerra comercial entre els Estats Units i la Unió Europea iniciada fa 15 anys arran de les ajudes públiques als gegants de l'aviació Boeing, nord-americà, i Airbus, europeu.

L'executiu espanyol ha emès un comunicat en què assegura que vol fer arribar el malestar a l'ambaixador i deixa clar que, si Trump es nega a arribar a un acord, Espanya reaccionarà amb totes les mesures legals possibles.

Ho farà amb un mecanisme que permet a la Unió Europea imposar contramesures per valor de més de 4.000 milions d'euros. És una eina que mai s'ha aplicat del tot, i Brussel·les té la potestat de fer-ho.

El ministre d'Agricultura en funcions ha posat veu al rebuig del govern espanyol. Luis Planas ha qualificat d'inacceptable la llista de 150 productes sobre els quals l'administració Trump vol imposar aranzels, i espera que les negociacions entre els Estats Units i la Unió Europea ho impedeixin.

"Hi ha la possibilitat que aquesta llista s'anul·li parcialment o totalment i, evidentment, la postura del govern d'Espanya és instar la Comissió Europea que faci tot el possible perquè aquesta llista no arribi a entrar en vigor."

 

Planas es reunirà dilluns amb totes les comunitats autònomes i dimarts amb els sectors afectats per unificar posicions i evitar que s'imposin aquestes taxes addicionals.

 

Aragonès també vol una negociació
 

Aragonès, al Cavatast de Sant Sadurní d'Anoia

 

El vicepresident del govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, també s'ha mostrat preocupat per les conseqüències d'aquesta pujada d'aranzels en el camp català.

Durant la inauguració de Cavatast, a Sant Sadurní d'Anoia, Aragonès ha demanat la implicació de les administracions espanyola i europea per exigir una negociació amb Washington.

"Seguirem treballant fort per estar al costat del sector i per exigir que totes les institucions d'Espanya i d'Europa s'impliquin en una negociació que permeti evitar les conseqüències d'aquesta guerra comercial, i que aquesta situació a nivell internacional, que creiem absolutament injusta i sense sentit, acabi en pèrdues de les condicions de vida de la nostra gent."

 

Un cost de 1.000 milions d'euros

Aquestes mesures, que s'aplicaran a partir del dia 18, suposaran un cost per al sector agrícola espanyol d'uns 1.000 milions d'euros, segons càlculs del Ministeri d'Agricultura. Les olives verdes, l'oli d'oliva, els productes del porc, el formatge fresc, el vi i els licors, són els productes d'Espanya que podrien resultar afectats pels nous aranzels anunciats pels Estats Units.

 

Comunicat de La Moncloa sobre els aranzels:

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUnió Europea
Anar al contingut