Tenerife

Continua l'allau migratòria quan la xifra d'estrangers arribats a les Canàries triplica la del total del 2005

Fins a 13.000 immigrants han arribat des del gener a les costes canàries, el triple que tot el 2005. I és que el degoteig d'estrangers indocumentats és una regla diària pràcticament sense excepció. Només avui, més de 250 han estat interceptats en les immediacions de l'arxipèlag canari en tres "cayucos". Un d'ells duia un immigrant que havia mort durant el trajecte. Ahir en van arribar 200 més en tres embarcacions. Per segona vegada en quatre dies, els banyistes de la platja de La Tejita, a Tenerife, van auxiliar els immigrants a la mateixa sorra. A aquest panorama haurà de fer front el control fronterer pactat pel govern amb la UE.

Actualitzat

Més de 450 immigrants han arribat a les costes de les Canàries en les últimes 48 hores. L'últim grup, format per 92 persones, ha estat localitzat en un "cayuco" a 200 milles al sud de les Canàries per Salvament Marítim. Aquest matí, 66 immigrants més han desembarcat al Puerto de los Cristianos, a l'illa de Tenerife. Un d'ells ha mort en el trajecte. Amb aquest són 15 els estrangers que han mort rumb a les illes Canàries. Però abans, de matinada, la Guàrdia Civil ha interceptat una altra embarcació amb 103 immigrants a bord al sud de l'illa de Gran Canària.

Ahir, els banyistes que passaven el dia a la platja de La Tejita, a Tenerife, van viure una altra vegada el drama de la immigració de ben a prop. Un "cayuco" amb 49 immigrants va arribar, pels seus propis mitjans, fins a la vora de la sorra. Els estiuejants, per segona vegada en quatre dies, van brindar els primers auxilis als que ho van necessitar, fins que efectius de la Creu Roja i la Guàrdia Civil se'n van fer càrrec. També ahir, a Tenerife, van arribar dues embarcacions més, totes dues al Puerto de los Cristianos, amb un total de 153 immigrants.

Segons dades del govern de Las Palmas, des del gener uns 13.000 immigrants han arribat a les illes Canàries, xifra que suposa tres cops més dels que van arribar durant tot l'any passat. En aquests moments, a les dues províncies de les illes hi ha 2.660 immigrants en situació irregular arribats en "cayucos" i ingressats en centres d'internament.

Amb aquest panorama s'haurà d'enfrontar el dispositiu que el govern de Zapatero va pactar amb la UE per frenar la immigració. La vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha dit que espera que "en uns dies" estigui engegat el dispositiu acordat amb l'Agència Europea de Fronteres i que "a mitjà i llarg termini" se'n demostri l'eficàcia. Des de Varsòvia, on hi ha la seu d'aquest organisme de la UE, es manté la data orientativa de desplegament per primers d'agost, però s'admet que encara no disposen dels mitjans necessaris.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut