Indonèsia

Continua la cadena de terratrèmols a Indonèsia amb un cinquè sisme de 6,9 graus

Un altre terratrèmol de 6,9 graus a Sumatra manté en alerta tot Indonèsia. Es tracta del cinquè sisme que ha sacsejat la zona en menys de 48 hores. El tremolor se suma als quatre que ja hi havia hagut a les illes. De fet, les autoritats d'Indonèsia han calculat que la regió de Sumatra ha patit fins a quaranta sacsejades entre sismes i rèpliques. Encara es fa difícil establir els efectes generals dels sismes, que almenys han causat la mort de tretze persones i n'han deixat una cinquantena de ferides.

Actualitzat
Un primer terratrèmol, de 8,4 graus a l'escala de Richter, fa menys de 48 hores, va donar el tret de sortida a dos dies de malson a Indonèsia. La zona ha patit des de llavors quatre sismes més d'entre 5,9 i 7,9 graus d'intensitat.

El segon tremolor, de 6,8 graus, va tenir lloc poques hores després a 121 quilòmetres al nord-est de la població de Bengkulu, i va obligar a activar l'alerta pel risc de tsunami. Catorze hores després, de matinada, un sisme de 7,9, el tercer, afectava també l'illa de Sumatra. El terratrèmol va passar cap a les dues de la matinada, hora d'aquí, a 205 quilòmetres al nord-est de Bengkulu i a 10 quilòmetres de profunditat.

La quarta de les rèpliques, de 6,4 graus, es va registrar al nord de Sulawesi. L'epicentre del sisme, a 328 quilòmetres al nord-est de la localitat de Rajat i a uns 33 quilòmetres de profunditat, segons dades del Servei Geològic dels Estats Units. De nou es va activar l'alerta de tsunami per cinquena vegada en 24 hores.

Tot plegat quan encara es treballa per avaluar els danys del sisme de dimecres, que ha causat un mínim de 13 morts i 50 ferits, i ha ensorrat milers de cases a Sumatra. Les últimes dades oficials parlen de 1.576 habitatges esfondrats i 9.000 més de danyats, a part de 450 escoles.

L'exèrcit s'ha posat al capdavant de les tasques de rescat i diverses organitzacions humanitàries han enviat equips a la zona. Els militars asseguren que la situació està sota control i que les víctimes ja estan rebent ajuda. Les Nacions Unides apunten que no sembla que hi hagi una crisi humanitària greu.

Les autoritats intenten ara establir contacte amb una àrea molt remota de l'illa amb què encara no ha estat possible comunicar-se per saber l'estat de la població. Es tracta del districte de Muko-Muko, al nord de Bengkulu, a Sumatra. L'exèrcit només té informació d'un subdistricte i diversos contingents ja es dirigeixen a la zona.

Indonèsia s'assenta sobre l'anomenat Anell de Foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica que es veu sacsejada per unes 7.000 tremolors cada any, la majoria d'escassa magnitud. El 26 de desembre del 2004, un fort terratrèmol va sacsejar la costa de l'illa de Sumatra, i va crear una sèrie d'onades gegants que van sembrar de destrucció una dotzena de països de la zona de l'Índic i van provocar la mort d'unes 226.000 persones.
Anar al contingut