Rajola de xocolata negra i grans de cacau
La xocolata negra té diversos efectes beneficiosos

Consumir xocolata negra fa veure més clara la lletra petita

Un estudi compara la influència de la xocolata negra i la blanca en la visió

Xavier DuranActualitzat

Per veure-hi clar, més val prendre xocolata negra que no pas xocolata blanca. És el que es desprèn d'un estudi d'investigadors nord-americans. L'objectiu era obtenir més informació sobre els possibles efectes de la xocolata en l'agudesa visual, fet sobre el qual se sap molt poc.

Per esbrinar-ho, Jeff C. Rabin i els seus col·legues de l'Escola Rosenberg d'Optometria de San Antonio (Texas) van reclutar 30 voluntaris -9 homes i 21 dones- sense cap patologia ocular. Els van fer prendre, en sessions diferents, o bé una barra de 47 grams de xocolata negra amb un 72% de cacau o bé una de 40 grams de xocolata blanca.

Al cap d'una hora i tres quarts es van dur a terme proves d'agudesa visual i de sensibilitat al contrast. Els resultats, que es publiquen a la revista "JAMA Ophthalmology", mostraven un efecte positiu de la ingesta de xocolata negra. Així, hi va haver una millora molt important en la prova de sensibilitat al contrast amb lletres petites. En el cas de la mateixa prova amb lletres grans i de la d'agudesa visual, els resultats mostraven una lleugera millora respecte als que havien pres xocolata blanca.

Segons els autors, és probable que l'efecte es degui a l'augment de flux sanguini cap al sistema nerviós central i perifèric provocat pels flavonoides. Són uns compostos presents en el cacau i que es trobaven en una proporció vuit vegades superior en la xocolata negra utilitzada.

Diversos estudis anteriors han associat la xocolata negra amb la millora de la funció cardiovascular, l'endarreriment de la pèrdua de memòria i altres símptomes de malalties degeneratives i, fins i tot, a la millora de l'estat d'ànim i de la capacitat cognitiva.

La influència en la visió no havia estat gaire estudiada i aquest treball hi aporta llum. Tot i això, els autors matisen que per estudiar la durada d'aquests efectes i la seva influència en la vida real caldran més estudis.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut