Més de 6.000 persones voten a Sabadell per la república en una consulta popular

La consulta l'han organitzada una vintena d'entitats ciutadanes
Més de 6.000 persones voten a Sabadell per la república en una consulta popular
Sabadell

Més de 6.000 persones voten a Sabadell per la república en una consulta popular

La consulta l'han organitzada una vintena d'entitats ciutadanes
Redacció Actualitzat
TEMA:
Felip VI
Un dels punts de votació de la consulta popular sobre la monarquia que es fa a Sabadell
Un dels punts de votació de la consulta popular sobre la monarquia que es fa a Sabadell

A Sabadell s'ha fet aquest diumenge una consulta popular per escollir entre monarquia o república. L'opció republicana s'ha imposat a la corona amb el 98,18% dels vots. Hi han participat 6.269 persones.

6.155 votants s'han posicionat a favor de la república, que són el 98,18% de les paperetes. Els organitzadors han explicat que hi ha hagut 72 vots a favor de la monarquia, un 1,15% del total, 38 vots en blanc i 4 de de nuls.

30 entitats i organitzacions han fet possible la constitució de les 24 taules de votacions amb presència a tots els barris de Sabadell. Les votacions s'han dut a terme en un ambient festiu de les deu del matí a les dues del migdia, quan els organitzadors s'han concentrat davant de l'Ajuntament de Sabadell amb les urnes per fer el recompte. No hi havia cens i no calia cap document, només tenir més de 16 anys, emetre el vot i acceptar una marca a la mà.

 

 

Segons els organitzadors, agrupats sota el nom de Coordinadora pro Consulta 6-O, l'objectiu de la consulta era que la gent pogués opinar sobre qüestions que poques vegades s'organitzen de forma oficial:

"Esperem que la gent vagi a votar amb tota confiança. Ja que no es consulten aquestes coses de manera oficial, entenem que des de la societat civil, des de les entitats, també és el nostre deure normalitzar aquest tipus de consultes, aquest tipus de preguntes".


No estava prohibida

Després que divendres algunes informacions apuntessin que la Junta Electoral de Zona havia prohibit la consulta, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va confirmar que no havien rebut cap petició per prohibir-la i que només es tractava d'una "consulta interna" del secretari de l'Ajuntament respecte a la cessió d'espais públics per a la consulta i que la JEC es va limitar a respondre a aquest requeriment.

Els organitzadors han mantingut la convocatòria. El ple municipal havia acordat al mes de setembre passat prestar suport a la votació.


Crítiques a l'Ajuntament

Paula Garcia, portaveu de l'entitat organitzadora, ha criticat l'equip de govern municipal i ha dit que aviat exigiran "respostes i responsabilitats" per haver "utilitzat de manera perversa i hipòcrita la seva posició de poder per tractar d'intimidar i deslegitimar la consulta contravenint així un acord previ al ple".

"Volem denunciar de forma contundent el paper que el govern municipal de Sabadell ha jugat els últims dies"

 

 

Abans de la que es fa aquest diumenge a Sabadell, també s'han fet consultes perquè la ciutadania pugui escollir entre monarquia o república a Cerdanyola del Vallès, Vilobí d'Onyar o a la Universitat Autònoma de Barcelona. I avui se'n fan a Alcorcón, a la Comunitat de Madrid, i Segòvia, a Castella i Lleó.

ARXIVAT A:
Felip VI