Un policia local multant un vehicle a la carretera de Cadaqués al Far l'agost del 2020

Consulta el detall de les restriccions als parcs naturals i com pots accedir-hi

Al Cap de Creus només s'hi podrà arribar a peu, en bici o en un bus llançadora, a partir d'aquest divendres, durant bona part del dia

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

L'afluència de gent als parcs naturals de Catalunya s'ha duplicat durant la pandèmia, en alguns casos fins a la massificació. Un augment de visitants que afecta la fauna i flora autòctons i acaba fent malbé l'entorn.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s'ha proposat fer compatible el contacte amb la natura amb la protecció del medi ambient i ha dissenyat un pla de xoc que, bàsicament, restringirà l'accés als vehicles a cinc parcs de Catalunya: el Cap de Creus, les Capçaleres del Ter i del Freser, el Cadí-Moixeró, l'Alt Pirineu i el Delta de l'Ebre.

 

A partir de quan i com s'hi accedirà?

Parc Natural del Cap de Creus

Des de l'11 de juny al 30 de setembre, la carretera de Cadaqués al Far estarà tancada de 9.30 h a 20 h, excepte a serveis, emergències i veïns de la zona afectada. Al la Punta del Cap de Creus i al Paratge de Tudela no s'hi podrà accedir en cotxe o moto, només a peu, en bicicleta o amb un bus llançadora que passarà cada 20 minuts.

Els vehicles particulars es podran deixar a Cadaqués, en un aparcament gratuït, al Corral d'en Morell, que serà punt de sortida i arribada del bus llançadora. El preu del bus va dels 3 als 8 euros, segons edat i trajecte, i és gratuït per als menors de 3 anys. L'accés es controlarà amb un sistema de videovigilància i la sanció per incompliment serà de 300 euros.

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha presentat el pla aquest dijous, al Cap de Creus (ACN/Gerard Vilà)

Parc Natural del Cadí-Moixeró

L'últim cap de setmana de juny començarà una prova pilot. Hi haurà una llançadora de Saldes al mirador de Gresolet i una zona d'aparcament perquè hi deixin el vehicle els excursionistes que vulguin pujar al Pedraforca.


Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

S'aplicaran restriccions a les dues vies d'accés al parc, al terme de Queralbs, que permeten fer l'ascensió al Puigmal i a la Vall de Núria. A la collada de Fontalba es limitarà l'accés a 100 vehicles per dia, amb reserva prèvia i pagament de 5 euros. A les Gorges del Freser i Coma de Vaca no caldrà reserva prèvia però sí pagar 5 euros, que serviran per al manteniment de la pista forestal i la instal·lació de barreres de protecció.


Parc Natural de l'Alt Pirineu

Aparcament amb reserva a la Vall Ferrera, per a l'accés a la mateixa vall, Bonabé, Boaví, la Vall de Tavascan, la Mollera d'Escalarre o Sant Joan de l'Erm.


Parc Natural del Delta de l'Ebre

Es controlarà l'accés de vehicles a la platja i la barra del Trabucador. Agents Cívics també reforçaran la protecció a les zones de nidificació d'ocells de la Punta del Fangar, l'illa de Buda i el Garxal. A les platges de Mitjorn i de l'Eucaliptus es recularà l'aparcament amb pals i cordes per protegir-ne la vegetació.

 

Vehicles per tot arreu, animals sense lligar i danys en pastures

L'estiu passat i l'última Setmana Santa, en els dies més crítics, a la punta del Cap de Creus s'hi van arribar a concentrar 1.500 vehicles, a l'entorn de la barra del Trabucador hi van passar la nit 550 furgonetes camperitzades i al Pedraforca s'hi van arribar a aplegar més de 200 excursionistes per fer-hi el cim.

Segons el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el 8 de cada 10 visitants no és conscient de l'impacte que té en l'entorn passar un dia a la natura. Actituds inadequades com passejar amb animals de companyia sense lligar, circular fora de pista, aparcar a qualsevol lloc, abandonar espècies invasores (com tortugues de Florida o porcs vietnamites), trepitjar pastures o molestar els ramats tenen conseqüències catastròfiques per a aquests espais protegits.

 

ARXIVAT A:
MobilitatMedi ambientCatalunya
Anar al contingut