Dues persones grans assegudes en un banc (iStock / shapecharge)
Dues persones grans assegudes en un banc (iStock / shapecharge)

Consulta com quedaran les pensions l'any 2023 amb l'increment del 8,5%

L'augment de les pensions per a l'any que ve es calcula a partir de les dades definitives de l'IPC interanual del novembre, que se sabrà a mitjans del mes que ve, tot i que se situarà al voltant del 8,5%

Ramon RadóActualitzat

La pujada de les pensions l'any 2023 serà al voltant d'un 8,5%. L'augment de les pensions es calcula a partir de la mitjana de les taxes interanuals de l'IPC dels dotze mesos anteriors al novembre, que permet calcular la revalorització per a l'any vinent.

Aquesta pujada tindrà un cost aproximat per a les arques públiques de 13.700 milions i s'aplicarà a les pensions contributives i a les de les classes passives.

En el cas dels jubilats de més de 65 anys que cobren la pensió mínima, l'augment de les pensions suposarà que les 14 pagues anuals s'incrementaran entre 50 i 70 euros, segons si tenen cònjuge i si se'n fan càrrec.
 

Si des del telèfon mòbil no veus les taules completes, desplaça dos dits per la pantalla o bé col·loca el telèfon en posició horitzontal.
 

En el cas de les pensions per incapacitat, l'augment serà d'entre 60 i 75 euros a cada paga per a la majoria de pensionistes. En el cas de les persones amb gran invalidesa amb el cònjuge a càrrec seu, l'increment de la pensió mínima serà de més de 1.500 euros anuals, uns 114 euros en cada una de les 14 pagues.
 

Les pensions de viduïtat s'incrementen entre 45 i 70 euros mensuals. Amb l'actualització, una persona vídua amb càrregues familiars passarà a cobrar 14 pagues de 905 euros, amb uns ingressos totals anuals de 12.682,13 euros.

 


Les pensions d'orfandat mínimes pugen de 220,7 a 239,46 euros al mes. En cas que la persona que rep la pensió sigui menor d'edat o bé tingui una discapacitat igual o superior al 65%, la quantitat que percebrà passarà de 434 euros a 470,89.
 

Pel que fa a la pensió màxima, la quantitat mensual superarà per primera vegada els 3.000 euros. La pensió anual se situarà en 42.823,34 euros, una quantitat que, dividida en 14 pagues, suposa passar de 2.819,18 euros a 3.058,81 euros.

 

D'acord amb la nòmina del novembre, a l'estat hi ha 9,9 milions de pensions contributives i 690.790 pensions de les classes passives, és a dir, personal militar i personal civil de l'Administració General de l'Estat, Justícia, Corts Generals i altres òrgans constitucionals i estatals.

Augment del 15% de les pensions no contributives

El mètode actual per al càlcul de les pensions es va fixar l'any 2021. Es determina segons les dades definitives de l'IPC del novembre, de manera que el percentatge exacte no se sabrà fins a mitjans del mes de desembre, tot i que no es preveu que variï gaire respecte a aquest 8,5%.

Pel que fa a les pensions no contributives, l'any que ve s'apujaran el 15%. Així ho estableix el projecte de pressupostos generals de l'Estat que el Congrés va aprovar la setmana passada, després que ho haguessin pactat el govern espanyol i EH Bildu el mes de juny passat.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPensionsIPC
Anar al contingut