La primera rampa que permet els peixos remuntar el riu s'ha fet al Llobregat

Construeixen una rampa al Llobregat que permet als peixos superar una resclosa riu amunt

Sistemes com aquest, el primer que es construeix a Catalunya, permeten un augment d'espècies autòctones

Actualitzat

En un tram del riu Llobregat d'alt valor ecològic, a tocar del Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, s'ha construït la primera rampa per a peixos que els permet remuntar el riu i superar la barrera de la resclosa.

A Catalunya hi ha unes 900 barreres similars. Aproximadament la meitat ja no tenen cap utilitat, però empobreixen la biodiversitat dels rius.

Als rius de Catalunya hi ha 900 barreres per als peixos i la meitat no s'utilitzen (CCMA)

Es tracta d'un pas de fauna, sobretot de peixos que necessiten pujar riu amunt per fresar. Aquesta rampa, feta per la Fundació La Pedrera, s'ha construït des de la resclosa i allibera 8 quilòmetres de riu.

Pel pas hi ha roques i aigua corrent que, segons ha explicat a TV3 Miquel Rafa, director de Territori i Sostenibilitat de la Fundació Catalunya La Pedrera, facilita que els peixos remuntin el curs del riu.

"Que els peixos trobin un espai on es noti que el riu està viu, amb moviment. Aquest moviment és el que ells detecten, amb vibracions i més oxigen a l'aigua, i aquí és on ells busquen el pas per anar pujant."

Ja s'hi ha detectat un augment d'algunes espècies autòctones com l'anguila, el barb cua-roja, la truita o la bagra. Això, atreu altres animals que venen a alimentar-se: ocells com el blauet o el bernat pescaire i martinets, o la llúdriga, un bon indicador de la salut ambiental del riu.

L'ACA i altres entitats preparen actuacions similars per millorar la biodiversitat dels rius. Una feina ingent que s'afegeix a la d'altres rius europeus on es calcula que hi ha unes 30.000 barreres. Brussel·les vol aconseguir que 20.000 km d'aquests rius estiguin lliures de rescloses.

Núria Bacardit i Ferran Prat ens mostren aquest primer pas per a peixos construït al riu Llobregat en el següent reportatge:

 

ARXIVAT A:
BiodiversitatMedi ambientEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut