Crema d'articles de la Constitució davant la subdelegació del govern espanyol a Tarragona (ACN)
Crema d'articles de la Constitució davant la subdelegació del govern espanyol a Tarragona (ACN)

Constitucions cremades i tensió amb els Mossos en el 6D independentista

A Girona, hi ha hagut almenys una càrrega dels Mossos i 3 identificacions en una protesta antifeixista

RedaccióActualitzat

L'independentisme ha tornat el carrer per rebutjar el Dia de la Constitució. Tres concentracions a Barcelona, Reus i Girona han protestat contra l'ús de la Carta Magna per frenar les aspiracions independentistes. S'han cremat còpies de la Constitució i a Girona hi ha hagut tensió i càrregues dels Mossos.

A Barcelona, a la mateixa hora que hi havia la manifestació per la Constitució - amb el PP i Vox, però sense Ciutadans -, unes 200 persones convocades pel Pícnic per la República s'han concentrat davant la delegació del govern espanyol. 

Amb les espelmes que portaven han cremat fotocòpies de la primera portada de la Constitució Espanyola del 78, que inclou l'àguila de l'escut franquista.

 

Els manifestants han demanat la llibertat dels presos i han fet proclames contra els cossos policials. Cinc furgonetes dels Mossos d'Esquadra han fet un cordó davant de l'edifici de la delegació del govern espanyol.


Tensió a Girona

A Girona s'han concentrat aquest matí amb motiu del Dia de la Constitució dues manifestacions. Una a favor, organitzada per Societat Civil Catalana i, no gaire lluny, una protesta antifeixista en què hi ha hagut almenys una càrrega dels Mossos i tres identificacions

Els manifestants de la Plataforma Antifeixista han sortit cap a les 11 de plaça Catalunya per arribar fins a la plaça 1 d'Octubre, just a tocar del lloc on se celebrava, al migdia, l'acte convocat per Societat Civil Catalana per commemorar els 41 anys de la Constitució. Un acte amb el suport de Vox .

Un gran desplegament policial blindava l'accés al lloc, i no es podia accedir a cap dels carrers per arribar-hi.

Els manifestants antifeixistes han arribat a la plaça poc abans de les 12, just a l'hora que començava l'acte que volien impedir.  Després d'un moments de tensió, i quan un grup ha començat a llançar objectes als policies i ha aixecat les tanques que separaven els dos actes, primera càrrega policial.

Durant una hora, els Mossos han dispersat els manifestants que es reagrupaven en carrers propers. Hi ha hagut tres identificats, segons la policia. 

 

 

A la una del migdia s'ha donat per acabat l'acte convocat per Societat Civil Catalana, al qual han assistit prop d'un centenar de persones.


A Reus cremen una rèplica gegant

A Reus, s'ha cremat una rèplica gegant de cartró de la Constitució. L'acció ha coincidit amb el final de la protesta diària a favor de la llibertat dels presos que fan els Avis i Àvies per la Llibertat. Alguns s'hi han afegit cremant fotocòpies de la portada de la Constitució.

 

 

Al vespre, unes 200 persones s'han concentrat davant la Subdelegació del govern espanyol a Tarragona, on han tallat el trànsit i han cremat diversos articles de la Constitució. Prèviament els manifestants s'han penjat els articles, fets amb cartró, sobre el cos i han iniciat una marxa per la plaça Imperial Tàrraco. Han fet dues voltes en aquesta cèntrica rotonda de la ciutat de Tarragona, amb crits d'independència. Posteriorment s'ha fet la foguera, enmig de la rotonda. Aquesta manifestació de protesta, sota el lema 'La farsa de la Constitució', s'ha impulsat des dels CDR, amb l'adhesió d'altres col·lectius sobiranistes. L'acte ha culminat amb el cant dels Segadors i L'estaca.

 


Constitucions trencades a la xarxa

A les xarxes socials, el rebuig a la Constitució s'ha fet sentir amb l'etiqueta #Jotambélatrenco i #TrenquemLaConstitució, amb la qual diverses persones animen a trencar la Carta Magna. Entre d'altres, s'hi han sumat diputats de la CUP com Carles Riera:

ARXIVAT A:
Constitució espanyolaProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut