Una marxa de protesta a Monterrey després de l'últim feminicidi (EFE/Miguel Sierra)

Consternació a Mèxic per l'aparició del cadàver de la jove Debanhi Escobar

La noia de 18 anys torna a posar d'actualitat els feminicidis i desaparicions a l'estat mexicà de Nuevo León

Actualitzat

Debanhi Escobar va ser vista per última vegada de matinada en una carretera dels afores de Monterrey, al nord de Mèxic. Durant dues setmanes l'han buscat per tot arreu fins que el seu cadàver va aparèixer dijous dins una cisterna d'aigua d'un motel.

El cas ha generat una gran commoció i protestes perquè encarna la gran violència que viuen les dones al país i els pocs passos que es fan per aturar-la.

Una dona amb una pancarta durant el funeral de la jove morta (Reuters/Daniel Becerril)

El fiscal de l'estat de Nuevo León, Gustavo Adolfo Guerrero Gutiérrez, ha conclòs que la causa de la mort va ser "una contusió profunda de crani", però no ha obert una investigació criminal, davant la incredulitat de la família de la víctima.

"Posarem tots els recursos a les nostres mans per determinar els fets que han passat, i si aquests indiquen un delicte seran perseguits amb tota la força de la llei", ha dit el fiscal a les xarxes.

El pare, Mario Escobar, no es creu que fos un accident i exigeix saber qui va matar la seva filla.

Ell sospita que van posar el cos al lloc on el van trobar perquè la zona havia estat escorcollada quatre vegades amb anterioritat sense resultats.

El funeral de Debanhi Escobar (Reuters/Daniel Becerril)

Molts dubtes oberts

Debahni Escobar tenia només 18 anys. Estudiava dret. Va desaparèixer el 9 d'abril. Havia sortit de festa amb dues amigues i aquestes van trucar a un "contacte de confiança" perquè acompanyés la Debahni a casa.

Cap a dos quarts de cinc, una càmera de seguretat la va enregistrar sola enmig d'una carretera.

S'obren molts interrogants sense resposta. Els pares van rebre una fotografia de la jove en aquell moment.

El seu pare creu que va ser assetjada sexualment per un conductor i que va baixar del cotxe. El conductor podria haver fet la fotografia per demostrar que la deixava en bones condicions.

Manifestació a Monterrey després de saber-se la mort de la noia (Reuters/Andrea Jiménez)

33 casos sense resoldre

Nuevo León, amb gairebé sis milions d'habitants, ha viscut una onada de desaparicions de dones joves les últimes setmanes. Trenta-tres casos segueixen sense resoldre's i cinc noies han aparegut mortes.

El president López Obrador ha ofert ajuda federal per aclarir el cas de la Debahni. L'Estat ha decretat accions urgents i extraordinàries per la recerca de desaparegudes i pels feminicidis... però, mentrestant, la llista de desaparegudes no para d'augmentar.

ARXIVAT A:
Violència masclistaMèxic
Anar al contingut