La gravació mostra un dels joves lligat en una cadira amb un caputxa al cap que li dificulta la respiració (ABC)
La gravació mostra un dels joves lligat en una cadira amb un caputxa al cap que li dificulta la respiració (ABC)
Darwin

Consternació a Austràlia per un reportatge que destapa maltractaments en un centre de menors

Un reportatge televisiu mostra com se'ls llancen gasos lacrimògens, se'ls despulla sense motiu o se'ls tanca en cel·les d'aïllament

RedaccióActualitzat

El govern australià ha anunciat que investigarà els suposats maltractaments en un centre de menors d'Austràlia que ha destapat un reportatge de la televisió australiana ABC. Al documental es veu com es llancen gasos lacrimògens contra els interns, se'ls despulla sense motiu aparent, se'ls tanca en cel·les d'aïllament o els lliguen en una cadira amb una caputxa al cap, a més d'insultar-los. Els fets haurien passat al centre de detenció juvenil Don Dale, a la ciutat de Darwin, al Territori del Nord.

En el seu moment, el centre va justificar el llançament dels gasos lacrimògens pels "aldarulls" provocats pels menors i va dir que havien amenaçat el personal amb armes. Ara, però, les imatges de les càmeres de seguretat no mostren res d'això, sinó violència i abusos cap als joves.

"S'ha de fer una investigació en profunditat", ha afirmat el primer ministre, Malcom Turnbull, que s'ha declarat "profundament aclaparat" per les imatges. Turnbull ha afegit que cal determinar "si hi ha una cultura estesa en el sistema de detenció al Territori del Nord o si era específica d'aquest centre"

La presidenta de la Comissió Australiana de Drets Humans, Gillian Triggs, ha exigit una investigació independent i ha advertit que "torturar algú és abominable, torturar un menor és imperdonable". I una experta en drets humans ha assegurat que mai no es pot justificar que un menor estigui en una cel·la d'aïllament, perquè vulnera la Convenció de l'ONU contra la tortura.

El programa que ha emès el reportatge s'ha queixat que un dels vídeos que mostra els abusos ha estat censurat a Facebook per "nuesa infantil"

Anar al contingut