El sector relacionat amb l'oci és el que està patint més la crisi econòmica generada per la Covid-19

Consens per demanar l'ajornament d'impostos per la frenada econòmica de la Covid-19

Hisenda estudia allargar els terminis del pagament fiscal a pimes i autònoms

Actualitzat

La frenada econòmica pel coronavirus ha deixat en un moment delicat molts treballadors i empreses, just a les portes d'haver de fer front a molts impostos.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha dit que s'estudia la possibilitat d'allargar els terminis de pagaments per a pimes i autònoms. Una reclamació que se sent des del principi de la crisi.

 

Catalunya, més cara

Ajornar l'inici de la campanya de la renda és un altre de les demandes fetes. Tot i així, l'inici va ser, com cada any, l'1 d'abril, perquè el Ministeri d'Hisenda va argumentar que un 70% de les declaracions de renda són a retornar. I això aniria bé per a moltes persones.

A Catalunya, però, la xifra dels que cobraran baixa fins al 60%. El Col·legi d'Economistes ho explica perquè aquí es tributa més del que es reté a les nòmines, tal com ho explica Carme Jover, vicepresidenta de la Comissió de Fiscalistes Col·legi Economistes Catalunya.

"Aquí hi haurà un decalatge, -assegura Jover-això és clar. Per als ciutadans que tenen ingressos entre 20.000 i 39.000 euros, Catalunya és una de les comunitats autònomes més cara. A més, estem pagant els ingressos de l'any passat i potser llavors en vaig tenir suficients, però pot ser ara no tinc prou liquiditat per a pagar-la"

 

Clam generalitzat

Per això, demanen més marge al govern espanyol per poder pagar, com també ho reclamen els assessors fiscals. De fet, la demanda d'ampliar els terminis per pagar els impostos també ve de les patronals i la Cambra de Comerç.

S'insisteix en els impostos que s'han de pagar més aviat, com l'IVA, el pagament fraccionat de l'Impost de Societats o el d'autònoms, o les retencions d'IRPF.

En opinió de Josep Alemany, delegat Catalunya Associació Espanyola Assessors Fiscals, és una petició lògica.

"Cal l'ajuda de l'Administració. Només demanem una cosa tan senzilla -afirma Alemany- com ampliar el termini i ho farem, però quan es pugui sortir de casa"

 

 

També Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, se suma a les veus que ho demanen amb insistència.

"Això no disminuiria la recaptació d'Hisenda -explica Canadell- perquè, al final, l'empresa presentaria l'impost societats i, en canvi, aconseguiríem que les pimes tinguin liquiditat addicional per fer front a les seves necessitats"

A l'espera de veure si alguna de les reclamacions arriba a bon port, la patronal CECOT ha recomanat que les empreses no es precipitin a l'hora de presentar les seves obligacions tributàries.

Crèdits de l'ICO

Pel que fa a les peticions de crèdits a l'ICO, des de dilluns s'han demanat 2.750 milions d'euros de crèdits avalats pel govern espanyol. Gairebé tots, el 95%, són préstecs per a autònoms i pimes.

Des del principi de la crisi per la Covid-19, la demanda d'ajornament d'impostos ha estat unànime

Encara s'està lluny d'arribar als 20.000 milions del primer tram, però hi ha grans bancs que ja han reconegut que han esgotat la part que els tocava repartir.

Per aquest motiu, Pedro Sánchez ha assegurat aquest dijous que s'ampliarà amb un nou tram cada cop que sigui necessari fins exhaurir tota la partida destinada aquest objectiu. El pròxim Consell de Ministres aprovarà 20.000 milions d'euros més.

Per la seva banda, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha ressaltat la importància que aquesta liquiditat arriba al teixit productiu.

ARXIVAT A:
Coronavirus Economia de butxaca
Anar al contingut