Tots els partits han arribat a un acord sobre la violència de gènere (EFE)
Tots els partits han arribat a un acord sobre la violència de gènere (EFE)
Madrid

Consens al Congrés per tancar un pacte d'estat contra la violència de gènere

L'acord, subscrit per tots els grups, preveu destinar 1.000 milions d'euros en 5 anys amb més de 200 mesures, com ara més ajudes econòmiques a les víctimes i als seus fills

RedaccióActualitzat

Unanimitat al Congrés contra la violència de gènere. Tots els partits han tancat l'acord que ara s'ha d'aprovar divendres en comissió. Les 200 mesures que s'han segellat aquest vespre amplien els casos que seran considerats violència de gènere. I també augmenten les ajudes econòmiques tant per a les víctimes com per als seus fills. S'hi destinaran 1.000 milions d'euros els pròxims cinc anys.

Tots els grups parlamentaris han sortit contents de la reunió de la subcomissió creada en la Comissió d'Igualtat. Destaquen que és un dia històric. Aquesta era l'opinió del vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto:

"És un fet sense precedents en la història del nostre país. No hi ha cap precedent que els nous partits, els partits amb experiència, els petits, els grans, tots a l'una, donem una resposta amb altura de mires."

La diputada socialista Ángeles Álvarez també es mostrava satisfeta:

"Tots ens hem de felicitar dels acords, i per a nosaltres, en aquests moments, la prioritat és que les mesures que s'han acordat en el document es facin efectives al més aviat possible."

Hi ha consens, però tant el PSOE com Podem el veuen encara insuficient i per això emetran vots particulars. Segons la socialista Ángeles Álvarez, "el pacte és descafeïnat". "No té l'enfocament feminista ni amplia el focus a totes les violències masclistes", ha matisat.

Aquest document estableix, per exemple, que s'elimina l'atenuant de confessió als maltractadors, i les víctimes no hauran de declarar contra ells.

En l'àmbit educatiu, el text consensuat acorda que en totes les escoles hi hagi assignatures obligatòries per parlar d'igualtat. És a dir, que, en les carreres professionals, en els vessants sanitari, judicial, educatiu o policial, les matèries de violència de gènere seran obligatòries i avaluables.

Una de les propostes és que les calúmnies i les injúries en relació amb la violència masclista que es llancin a través d'internet siguin castigades com a delicte, amb la pena corresponent.

Anar al contingut