Les branques i arbres arrencats es podran cremar amb un permís telemàtic (CCMA)

Confusió sobre la llei que ha de permetre als pagesos cremar les restes de la poda

Mentre no s'aprovi definitivament el canvi legal, la Generalitat facilitarà l'obtenció de permisos excepcionals per evitar plagues o prevenir incendis

Dubtes i indignació entre els pagesos per la polèmica llei estatal de gestió de la política agrària comuna. Hi haurà un canvi legal però hi ha diferències a l'hora de saber què implica.

El Congrés dels Diputats ha aprovat per àmplia majoria una esmena que, segons el PDeCat, anul·lava la prohibició de les cremes controlades de residus agrícoles. El ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Democràtic matisa aquest extrem, i de fet, argumenta que és tot el contrari.

Segons el departament liderat per Teresa Ribera, l'esmena que encara ha de superar tots els tràmits parlamentaris, elimina les excepcions fitosanitàries que permetien la crema de restes vegetals. Argumenta que la llei del 2011 ja no permetia les cremes de restes agràries, i que la llei aprovada l'abril passat sí que apuntava a les excepcions.

Es permet per raons de caràcter fitosanitari que no sigui possible abordar amb un altre tipus de tractament, per evitar la propagació de plagues, entre d'altres. El ministeri espanyol a més argumenta que són les administracions de les Comunitats les que han de determinar les excepcions per permetre les cremes.

Protesta d'Unió de Pagesos davant de la subdelegació del govern espanyol a Lleida, al setembre (ACN/Oriol Bosch)

Segons les organitzacions agràries consultades per TV3, desconeixen que la llei del 2011 prohibís la crema controlada.

El Departament d'Acció Climàtica, a preguntes de TV3, assegura que la interpretació que s'ha fet, en tot moment, de la llei del 2011 és que la crema es podia fer sempre que el pagès ho comuniqués. I afegeix que el nou text contempla, que a banda de comunicar-ho, cal que la Generalitat autoritzi cas per cas.

Amb tot, els pagesos entenien que podrien tornar a cremar rostolls i altres restes vegetals al camp, amb l'aprovació de l'esmena del PDeCat. Una modificació que arribava després de les queixes reiterades dels costos i problemes que implica la prohibició. Esperaven que es permetés la crema, i que un cop superada la temporada de risc d'incendis, els pagesos tindrien autorització per cremar controladament restes vegetals, com branques o troncs.

La Generalitat de fet ja havia anunciat que mentre aquesta modificació no entrés en vigor, el govern atorgaria permisos excepcionals per fer cremes, amb l'objectiu d'evitar plagues i prevenir incendis.

L'objectiu de la llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular era evitar la contaminació i fomentar el reciclatge, cosa que obliga els pagesos a tractar les restes vegetals.


Autoritzacions telemàtiques

La llei ha d'estar enllestida abans d'acabar l'any i, mentre no s'aprova, Unió de Pagesos ha reclamat que la Generalitat permeti les cremes. De moment, la llei diu que només es poden donar permisos excepcionals individuals, amb un informe tècnic, si és per evitar incendis o plagues.

L'estratègia de la Conselleria d'Acció Climàtica és agilitzar els tràmits perquè els pagesos demanin aquest permís telemàticament els pròxims dies.

"S'hauran d'incloure dades del cultiu o la plaga, però no caldrà cap informe tècnic de cap assessor", segons ha explicat la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, que ha assegurat que la feina més tècnica es farà des de la conselleria i que s'intentarà "flexibilitzar-ho al màxim dins del marc legal".

 

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut