Confusió a la frontera dels Estats Units per les noves normes de Biden per frenar migrants

Acaben les expulsions en calent aprovades per Trump, però la nova administració ha aprovat normes que dificulten l'entrada al país

RedaccióActualitzat

Confusió a la frontera sud dels Estats Units per la fi del Títol 42 aquest dijous a la nit, la polèmica norma de Donald Trump que ha permès l'expulsió en calent de 2,8 milions de persones migrants.

Amb la retirada d'aquest capítol, aprovat per l'administració Trump com a mesura contra la covid-19, es torna a l'històric Títol 8 que regeix la migració als Estats Units. Però, el president nord-americà, Joe Biden, hi ha afegit un reguitzell de normes per blindar la frontera, limitar el dret d'asil i endurir les sancions per als que entrin il·legalment.

Moltes famílies esperen a la frontera entre Mèxic i els Estats Units (REUTERS/Jose Luis Gonzalez)

A partir d'ara es restringeix l'accés a la sol·licitud d'asil a la frontera amb Mèxic. Es podrà demanar asil, però serà denegat als que no ho hagin fet prèviament als països de trànsit, cosa que voldrà dir que es deportarà la majoria de persones.

A banda, també s'ha aixecat un nou mur per a la migració: per demanar l'asil fa falta una aplicació al mòbil que permet demanar una cita amb les autoritats. Ja fa mesos que s'ha posat en marxa, però ha generat malestar i estrès, no és tan àgil com es creia i les cites s'esgoten molt de pressa, i això fa que augmenti l'espera de les persones a la frontera.

Hores abans de l'entrada en vigor de la nova normativa algunes persones intentaven arribar als Estats Units creuant el Rio Bravo (REUTERS/Daniel Becerril)

"La frontera no està oberta"

Els republicans consideren que la fi del Títol 42 suposa, a la pràctica, una política de portes obertes a la migració. Unes acusacions que els demòcrates han rebutjat en diverses ocasions.

Aquest mateix dijous, el secretari de Seguretat Nacional dels Estats units, Alejandro Mayorkas, va tornar a advertir:

"La fi del Títol 42 no vol dir que la frontera estigui oberta. Tot el contrari, les conseqüències per a les persones que passen la frontera il·legalment seran molt més dures."


El govern s'ha preparat per a un flux més important d'entrada de persones, ha enviat a la frontera 24.000 agents més que hauran de fer front a les possibles conseqüències de l'entrada en vigor de la nova normativa.

El Títol 42 ha bloquejat centenars de milers de migrants a Mèxic, molts d'ells fa anys que viatgen des de diferents punts d'Amèrica Central i del Sud.

Més confusió

Minuts abans de l'entrada en vigor de la nova normativa, els advocats de la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU) van presentar una impugnació legal contra la regulació de Biden, ja que "redueix dràsticament la disponibilitat d'asil als Estats Units" i reprodueix polítiques similars de l'era de Trump que han estat bloquejades als tribunals arran d'una impugnació també de l'ACLU.

ARXIVAT A:
MigracionsEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut