Un globus aerostàtic volant per sobre la comarca d'Osona
Un globus aerostàtic volant per sobre la comarca d'Osona

Conflicte entre pagesos i globus aerostàtics pels aterratges enmig dels camps

Unió de Pagesos de la Catalunya Central demana que es reguli l'aterratge dels globus aerostàtics perquè hi ha cops que els aterratges danyen els conreus i no se'ls assegura la indemnització

RedaccióActualitzat

Més de 16.000 persones s'enlairen cada any en globus aerostàtic a la comarca d'Osona, on s'han popularitzat per les condicions òptimes de vol. Hi ha vegades, però, que el vent provoca que l'aterratge hagi de ser en un camp, i no en camins o marges, tal com tenen establert.

En aquests casos, els pagesos denuncien que no hi ha una regulació que "obligui" les empreses a la compensació econòmica. El Carles, un pagès de Gurb, explica que aquesta situació genera conflictes i que l'administració no respon.

"Com que és un tema privat, no està regulat i l'administració no hi vol entrar. Això és una font de conflictes i el pagès està venut, però s'ha de tenir en compte que si es fan danys s'han d'indemnitzar."

Quico Vidal, pilot comercial i propietari de l'empresa de globus aeronàutics Vol Aventura, explica que les situacions d'aterratge als camps es poden resoldre econòmicament a través de les assegurances.

"Si no trobem un camí, o ens trobem en una situació on hem d'aterrar tant sí com no, ens hem de ficar en un camp. Per això tenim les assegurances i econòmicament es pot compensar."

Tot i això, els pagesos diuen que el procediment de compensació per les asseguradores és lent i que es valoren poc els conreus. "Recórrer a l'assegurança cada vegada que t'aterren per un tema de 30 euros val més pel pagès que no pas el que li pagaran", explica el Carles.

A l'Anoia i a l'Alt Empordà es va arribar a acordar amb algunes empreses indemnitzar directament els pagesos i, per tant, compensar-los. N'hi ha, però, que no hi van accedir. Per això pagesos com el Carles demanen una actuació per part de l'administració que "obligui" a la indemnització.

L'aterratge s'ha fer en marges o camins

 

Joan Roca, alcalde de Gurb i president comarcal d'Osona, considera que ja està "regulat" i que la solució al conflicte està en les "bones pràctiques de convivència" entre les empreses dels globus, els pagesos i els habitants.

"El que condueix el globus ha de poder aterrar fora del camp i, en cas que no pugui, hi ha d'haver la voluntat de perseguir de qui és el camp per compensar-lo."

L'alcalde especifica, però, que el que sí que s'hauria de fer a escala municipal seria dotar-se de mecanismes per poder "controlar" i "esbrinar" quines són les aeronaus concretes que generen els danys, per exemple per GPS.

 

Anar al contingut