Tubs de mostres on diu "Verola del mico - positiu"
La verola del mico s'ha detectat per primera vegada a Catalunya (Reuters/Dado Ruvic)

Confirmen quatre casos de verola del mico a Catalunya

Segons la Generalitat, es tracta de persones amb vinculació amb altres casos detectats a l'Estat

Irene Vaqué ReigActualitzat

La conselleria de Salut ha confirmat 4 casos de verola del mico a Catalunya. Divendres passat es va informar del primer cas sospitós, que s'investiga a l'Hospital Clínic. Ara els resultats han confirmat els quatre casos i, segons la conselleria de Salut, es tracta de persones amb vinculació amb altres casos detectats a l'Estat.

La Generalitat ha dit que, per qüestions de privacitat, no dona detalls dels positius confirmats.

En total, a Espanya s'han confirmat prop de 90 casos d'aquesta malaltia, que no és ni tan greu ni tan transmissible com la covid, segons les autoritats sanitàries. Espanya és, juntament amb el Regne Unit i Portugal, on hi ha més casos confirmats de la malaltia.

Després de les desenes de casos detectats a Madrid i a altres autonomies, els experts donaven per fet que arribaria algun positiu a Catalunya, tenint en compte que la setmana passada es va saber del primer cas sospitós.


Quan consultar el metge per la verola del mico

La verola del mico provoca símptomes similars a la verola, erradicada l'any 1980, però menys greus, com ara febre, maldecap, dolors musculars i erupció a la pell. La majoria de les persones afectades es recuperen en un període d'entre 2 i 4 setmanes.

Els casos més greus se solen produir en infants, amb una letalitat inferior al 10%, segons explica el Canal Salut de la Generalitat, que ha creat una pàgina específica per a la malaltia.

Lesions a la pell per la verola del mico, a vista de microscopi
La verola del mico s'ha detectat per primera vegada a Catalunya (Reuters/CDC)

 


No es transmet fàcilment

Majoritàriament es transmet d'animals a humans. D'animals a humans pot arribar per contacte molt estret amb individus portadors o per mossegades. També pot entrar a l'organisme a través de petites ferides.

Entre persones és més difícil. De persona a persona es transmet principalment per gotetes, però també ho pot fer per fluids o mucoses.

"Es transmet pel contacte amb les lesions, amb la roba de llit i per via respiratòria, però no com la covid, que són els aerosols, sinó amb les gotes. Es necessita un contacte estret, de menys d'un metre, i continuat", ha explicat a TV3 el cap de malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Roger Paredes.

La persona infectada pot contagiar des de l'inici dels símptomes. En cas que apareguin, cal consultar amb un professional sanitari o trucar al 061.

En qualsevol cas, però, no es tracta d'una malaltia que es transmeti fàcilment i cal un contacte estret i d'una certa durada. Es calcula que a la població general el risc de transmissió és d'un 3%, encara que, si es dona un contacte estret i continuat, el percentatge puja al 50%.

El Departament de Salut, que no informa de casos sospitosos, ha explicat que la confirmació d'un positiu requereix un estudi de microbiologia i de seqüenciació que no són immediats.

Només preocupant en nens petits i en immunodeprimits

Paredes, que també és investigador de l'IrsiCaixa, ha afirmat en una entrevista a "Els matins" que l'arribada de la verola del mico a Catalunya "no ens hauria d'espantar", perquè per a la majoria de la població comporta una malaltia lleu.

Dit això, ha demanat tenir especial cura per evitar el contagi en infants molt petits i immunodeprimits, tenint en compte que passen pitjor la malaltia que els adults.

"Tots les casos que s'han descrit al nostre entorn són lleus", apunta el doctor. "Ens hem de preocupar en nens molt petits, també en immunodeprimits, però les formes que tenim ara són lleus", ha afegit.

Paredes ha destacat que brots com aquests "fa temps que anaven passant a països del centre i l'oest d'Àfrica", i ara l'excepcionalitat és que n'hi hagi a Europa "i que aparegui de manera simultània a molts països del món".

Aquest és el vídeo de l'entrevista:

 

Vacunes de la verola per combatre la malaltia

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar el cap de setmana que, a mesura que s'ampliés el rastreig dels pacients infectats, apareixerien més casos de la verola del mico. L'organització va demanar als països on s'han detectat positius que fessin un seguiment estret dels contactes.

Per fer-hi front, la Comissió Europea prepara la compra centralitzada de vacunes de la verola i antivirals, segons va anunciar aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Encara s'ha de definir l'estratègia de vacunació, però el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties va considerar que les persones d'alt risc que hagin estat en contacte estret amb algun contagiat amb la malaltia s'haurien de vacunar amb la vacuna tradicional.

"No té sentit una vacunació generalitzada", ha afirmat a TV3 el cap de Malalties Infeccioses del Germans Trias i Pujol.

Segons Paredes, els estudis recents suggereixen que les persones que estan vacunades de la verola, sobretot les que van rebre el virus viu (amb la característica marca al braç) tenen immunitat durant molts anys.

La vacuna contra la verola humana tradicional protegeix fins a un 85% enfront de la verola del mico. Els experts opinen que aquest fàrmac, que es va deixar d'administrar als anys 80, podria utilitzar-se per als contactes dels contagiats, sobretot durant les primeres 72 hores.

 

ARXIVAT A:
SalutVerola del mico
Anar al contingut