Confirmen els efectes adversos de la contaminació en el sistema immunitari

Les vacunes de la covid són entre un 5% i un 10% menys efectives en pacients que respiren un aire més contaminat, segons un estudi de l'ISGlobal i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Un nou estudi confirma els efectes adversos de la contaminació atmosfèrica en el sistema immunitari. En aquest cas concret, s'ha demostrat que les persones que respiren un aire més contaminat generen menys anticossos i més tard, quan se les vacuna contra la covid-19, que les que viuen en entorns amb menys pol·lució.

L'investigador d'IsGlobal Manolis Kogevinas creu que els resultats de l'estudi són "preocupants":

"Amb els nivells que tenim a Barcelona o a les altres ciutats de Catalunya, que són més alts que els regulats per la Unió Europea però tampoc són molt  alts, que ens trobem aquest efecte al sistema immunològic és preocupant, i no vols tenir un efecte menor en les vacunes quan tens una epidèmia com la covid-19."

L'estudi l'han fet investigadors de l'ISGlobal amb la col·laboració en l'Institut de Recerca del Germans Trias i Pujol en individus que no havien passat la covid abans de ser vacunats i ha constatat que respirar partícules fines (PM2,5 ), diòxid de nitrogen (NO2) i carboni negre (sutge) s'associa a una disminució d'entre el 5% i el 10% en respostes d'anticossos (IgM i IgG) en persones sense infecció prèvia.

L'estudi, que s'ha publicat a Enviromental Health Perspectives, ha analitzat les dades de prop d'un miler de persones d'entre 40 i 65 anys, que van donar mostres de sang i van respondre a qüestionaris en dos moments clau: l'estiu del 2020 després del primer confinament i la primavera del 2021, després de l'inici de la vacunació contra la covid-19.

L'estudi es va fer en població d'entre 40 i 65 anys que no havien passat la malaltia (ACN)

Tots havien rebut una o dues dosis de les vacunes d'AstraZeneca, Pfizer o Moderna. Els que vivien en zones amb més pol·lució atmosfèrica tenien uns nivells reduïts d'anticossos durant mesos després de la vacunació, també després de posar-los la segona dosi. L'exposició a PM2,5, NO2sutge i ozó de cada participant es va estimar en funció del seu domicili abans de la pandèmia. 

"La contaminació afmosfèrica pot provocar una inflamació crònica, que s'ha associat a un efecte negatiu sobre l'eficàcia de les vacunes", ha explicat la investigadora de l'ISGlobal Carlota Dobaño. Les infeccions prèvies afavoreixen una major resposta a les vacunes, i per això l'estudi s'ha fet en persones que no havien passat la malaltia.

Els seus autors creuen que caldria analitzar què passa quan hi ha una immunitat híbrica (infecció més vacunació).


També afectaria infants

La també investigadora i coautora d'aquest treball Cathryn Tonne ha destacat que l'estudi coincideix amb els resultats d'investigacions similars fetes en infants:

"Les nostres troballes coincideixen amb estudis que mostren que els contaminants orgànics persistents redueixen la resposta a les vacunes en la població infantil."

Per Tonne, aquest treball "subratlla la necessitat d'imposar límits més estrictes de contaminació atmosfèrica, com recomana l'OMS".

La contaminació atmosfèrica també s'associa a d'altres problemes de salut com el càncer de pulmó, malalties cardiovasculars o respiratòries i diabetis.

 

ARXIVAT A:
SalutContaminacióCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut