L'aforament de les zones comunes dels centres comercials serà d'un 30% i d'un 40 dins dels establiments
L'aforament de les zones comunes dels centres comercials serà d'un 30% i d'un 40 dins dels establiments

Condicions de l'obertura del petit comerç aquest dilluns: incertesa entre els botiguers

Botigues de menys de 400 m2, perruqueries i centres d'estètica poden obrir dilluns atenent un client per cada treballador i desinfectant dos cops al dia

RedaccióActualitzat

Comença el pla de desescalada que el govern espanyol va donant a conèixer amb comptagotes i a última hora. De fet, fins aquest diumenge, el BOE no ha publicat el decret que ha de regular les condicions amb què el comerç minorista, les perruqueries i els centres d'estètica podran tornar a la feina dilluns mateix.
 

Molts propietaris de petits establiments comercials encara es pregunten en quines condicions podran aixecar la persiana i quines mesures de seguretat hauran de prendre per evitar la propagació del coronavirus quan obrin les botigues.

Joan Carles Calbet, president de Retail.cat, una associació que representa 32.000 establiments comercials, considera que amb la incertesa sobre tots els condicionants que es volen fixar moltes botigues no obriran perquè no els sortirà a compte:

"Aquesta obertura del dia 4 és una mica estranya. Això d'obrir amb cita prèvia és una cosa que no s'ha explicat prou bé. Pensem que serà bastant residual aquesta obertura. Potser obren algunes botigues de roba o de mobles, però d'una manera molt puntual. Les condicions en què han d'obrir tampoc estan clares. És tot tan precipitat que no saps ben bé què has de fer... demà al matí veurem qui pot obrir. Jo crec que serà bastant residual."

Sánchez va anunciar ahir que els establiments de menys de 400 metres quadrats podran tornar a obrir en aquesta fase 0 de la desescalada. Els clients només podran anar a comprar a les botigues i establiments del seu municipi.

Podran obrir, però han de garantir una sèrie de mesures d'higiene i de seguretat:

- Cita prèvia i amb atenció individualitzada als consumidors. Per tant, només acceptaran un client per cada dependent.

- Hauran de prioritzar l'atenció als clients de més de 65 anys en les franges habilitades per a les seves sortides (entre 10 del matí i 12 del migdia i entre 7 i 8 del vespre).

- Hi haurà d'haver mampares de separació entre clients i treballadors i respectar els dos metres de separació interpersonal.

- A les botigues de roba i calçat, les peces que s'hagin emprovat els clients hauran de ser desinfectades abans de tornar-les als prestatges. També s'haurà de netejar cada emprovador després que hi hagi passat el client.

Algunes botigues han instal·lat aparadors amb ozonificadors per desinfectar la roba
Algunes botigues han instal·lat aparadors amb ozonificadors per desinfectar la roba (EFE / Carlos Barba)

- Caldrà netejar i desinfectar els espais dues vegades cada dia, una coincidint amb l'horari de tancament.

- La roba que facin servir els dependents o els treballadors dels comerços també s'haurà de rentar diàriament.

- En el cas de les perruqueries i centres d'estètica, tant els clients com els treballadors hauran de portar sempre posada la mascareta.

Està previst que l'ordre ministerial que afecta el petit comerç i els serveis professionals doni potestat a les comunitats autònomes perquè pugin modificar els horaris comercials amb la finalitat d'evitar aglomeracions.

 

Aquesta fase de la desescalada la va explicar dissabte el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, i la traslladarà als presidents autonòmics en la reunió d'aquest migdia.

 

Les perruqueries, amb cita prèvia i mascareta

El sector de les perruqueries també afronta amb molts dubtes la tornada, a partir de demà, a la feina.

De moment, el que ja està confirmat és que tant clients com treballadors hauran de portar mascareta i serà imprescindible tenir cita prèvia per ser atès. L'obligatorietat d'atenció amb cita prèvia no s'aixecarà fins a l'entrada en la fase 1 de la desescalada, prevista, segons els territoris, a partir de l'11 de maig.

A més, l'establiment haurà de garantir que els clients es mantenen a dos metres de distància entre ells. I hauran de prioritzar que la gent gran pugui anar-hi en les franges reservades perquè aquest col·lectiu pugui sortir al carrer.

ARXIVAT A:
ComerçCoronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut