El Suprem considera provats els fets recollits per la sentència de l'Audiència Provincial d'Almeria

Condemnen un guàrdia civil a 4,5 anys per posar multes falses a un veí per "enemistat"

L'agent va estendre dues falses denúncies per infracció de trànsit contra un veí amb qui estava barallat per unes obres

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha ratificat la pena de 4 anys, 6 mesos i 1 dia de presó per a un guàrdia civil que va posar multes falses de trànsit a un veí amb el qual estava barallat pel soroll d'unes obres.

L'alt tribunal ha rebutjat el recurs de cassació presentat per la defensa de l'agent, en considerar provats fets recollits en la sentència de l'Audiència Provincial d'Almeria, que va condemnar-lo per multar falsament un veí de la urbanització on vivia per "enemistat o animadversió per picabaralles veïnals".

Considera també que l'acusat "va faltar a la veritat" en estendre quatre denúncies "en l'exercici de les seves funcions" i que va existir "dol" perquè ho va fer amb la finalitat de "perjudicar" el veí.

Els fets es remunten al febrer del 2017, quan l'agent va discutir amb un veí que feia obres a casa en una urbanització d'Almeria i va advertir-lo que era guàrdia civil i que "ja l'enxamparia" i el faria "caure".

Al cap d'un mes, una nit que estava de servei, l'agent va aprofitar per estendre dues falses denúncies per infracció de trànsit contra el veí. 

Una, situada a les 22.15, per "no respectar els senyals de trànsit dels agents que regulen la circulació" i una altra per no haver passat la ITV.

Durant el judici es va considerar provat que a aquella hora l'agent i un company circulaven cap a un accident que hi va haver, en sentit oposat a l'indicat a les denúncies.

Setmanes més tard, la matinada del 7 d'abril, l'agent i un company van aturar el veí quan sortia de casa per anar a treballar. Van multar-lo per no haver passat la ITV i per no dur el cinturó de seguretat posat.

A més, com que estaven en una via urbana i la competència de trànsit corresponia a la policia local, l'agent va indicar que les infraccions havien passat a la carretera N-344, on la denúncia sí que correspondria a la Guàrdia Civil.

Es dona la circumstància que el veí va admetre que les dues infraccions eren certes, però la sentència remarca que "l'acusat era coneixedor que no podia actuar en via urbana i, per això, va alterar el lloc de la intervenció, consignant falsament i deliberadament una carretera nacional".

La sentència estableix que el guàrdia civil "va confeccionar oficialment els butlletins de denúncia" i "els va donar tràmit", tot i que al final "el perjudici perseguit no va arribar a concretar-se".

A més de la pena de presó, la sentència condemna l'agent a pagar les costes processals, li imposa una multa de 2.706 euros i l'inhabilita durant quatre anys i un dia per a l'exercici de feina o càrrec públic en qualsevol cos policial, d'àmbit estatal, autonòmic o local.

ARXIVAT A:
JudicialGuàrdia Civil
Anar al contingut