Imatge promocional de l'empresa Subrogalia, condemnada a indemnitzar dues parelles que es van quedar sense fills
Imatge promocional de l'empresa Subrogalia, condemnada a indemnitzar dues parelles que es van quedar sense fills

Condemnen Subrogalia per incomplir dos contractes de ventre de lloguer

La sentència obliga l'empresa de maternitat subrogada a indemnitzar dues parelles homosexuals per no haver-los proporcionat els fills que havien contractat

RedaccióActualitzat

Els van prometre fills amb maternitat subrogada, però no van complir. Ara, l'empresa que van contractar, Subrogalia, ha estat condemnada a tornar-los els diners amb interessos.

Són dues parelles d'homes homosexuals que volen mantenir-se en l'anonimat, i que van pagar 35.000 i 50.000 euros respectivament a aquesta empresa per aconseguir un fill o filla per a cadascuna.

 

Els embrions s'havien de crear aquí, amb l'esperma d'un dels membres de cada parella i òvuls de donants, i s'havien d'enviar a Mèxic per implantar-los a una de les anomenades mares de lloguer.

Era un paquet tancat amb un preu establert, però, malgrat la falta de resultats, cada vegada els demanaven més diners. Per exemple, una paga mensual de 700 dòlars a la mare gestant perquè no se n'anés amb una altra parella. Al final res no es va concretar, les parelles van perdre la paciència i van denunciar l'empresa per la via civil:

"Estàs sense el teu fill, sense calés ni mitjans per tornar-ho a intentar, i sense resposta. Completament desfets, clar."

"I amb una sensació d'idiota, de dir... com m'han enganyat."

 

Notícia relacionada: Subrogalia admet que generava embrions aquí destinats a la gestació subrogada a l'estranger

Contracte rescindit

La sentència els ha donat la raó: assegura que, en el contracte, l'empresa es comprometia a garantir el bon fi del tracte, és a dir, el naixement d'un fill, i que assumia tots els mitjans necessaris per aconseguir-ho.

El jutge considera evident que l'assessorament jurídic de Subrogalia va ser insuficient i incorrecte, i declara rescindit el contracte pels "incompliments definitius, greus i culpables" de l'empresa. L'empresa, però, ha anunciat que recorrerà la sentència.

La maternitat subrogada, il·legal a Espanya

Per crear els embrions, Subrogalia utilitzava la clínica Iegra, del seu mateix grup que durant dos anys va estar ubicada a la clínica Tres Torres de Barcelona. La sentència constata que Iegra va ser sancionada perquè funcionava sense cap permís, entre altres irregularitats.

La creació d'embrions per fer-los servir en maternitats subrogades és il·legal. De fet, tots els procediments mèdics associats a aquest tipus de maternitat són il·legals a Espanya. La llei només permet gestionar-les des d'aquí si tot el procés es fa íntegrament a països on aquestes són legals.  

Notícia relacionada: La Clínica Iegra Tres Torres va fer 122 intervencions i 37 fecundacions "in vitro" sense l'autorització de Salut

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut