L'acusada, Nancy Crampton Brophy, durant el judici
L'acusada, Nancy Crampton Brophy, durant el judici (Departament de Justícia d'Oregon)
Portland

Condemnen per matar el seu marit l'autora de "Com matar el teu marit"

Nancy Crampton Brophy va fabricar una "arma fantasma" que coincidia amb la que es va utilitzar per disparar fatalment al seu marit i va ser identificada per càmeres de seguretat prop del lloc dels fets

Carles Claret VilasecaActualitzat

En les novel·les de gènere negre, les trames solen ser enrevessades i, fins al darrer capítol, no es descobreix qui hi ha darrere del gran delicte o bé un gir inesperat desvela el nom de l'assassí.

Pel que sembla, no va ser el cas del relat de Nancy Crampton Brophy, una escriptora de novel·les romàntiques de Portland que, el 2011, va autoeditar en línia un llibre titulat "How to murder your husband" ("Com matar el teu marit").

El juny del 2018, el Daniel, marit de la Nancy i amb qui feia 27 anys que estava casada, va ser trobat mort, després de rebre dos trets per l'esquena a l'escola de cuina on treballava, al sud de la capital de l'estat d'Oregon.

En aquell moment no es va identificar cap sospitós del crim, excepte l'escriptora, que van detenir el setembre del 2018 i es va declarar no culpable del crim. Des de llavors, es mantenia sota custòdia policial.


Relat premonitori

Aquest dimecres, un jurat popular del comtat de Multnomah, davant d'una sala plena a vessar, l'ha declarat culpable d'assassinat en segon grau després d'haver deliberat durant dos dies.

La sentència es dictarà el 13 de juny i és molt probable que Crampton Brophy, que actualment té 71 anys, passi la resta de la vida a la presó per l'assassinat. Els seus advocats ja han dit que apel·laran contra la decisió.

 

Nancy Crampton Brophy i el seu marit, Daniel, en una imatge retrospectiva (Arxiu familiar)

Però, tot i que el títol del relat del 2011 semblava premonitori, l'escriptora no ha estat condemnada per les elucubracions "de ficció" que va fer uns quants anys abans de l'assassinat del marit.

No obstant això, a "Com matar el teu marit", Nancy Crampton Brophy donava cinc motius per matar-lo: problemes de diners, ser mentider i trampós, haver-se enamorat d'una altra persona, ser un abusador o, simplement, perquè matar és la teva professió.

El jutge instructor del cas, Christopher Ramras, va excloure el relat de l'escriptora apuntant que havia estat publicat anys enrere. Per aquest motiu, no es va admetre com a prova al judici.

La Fiscalia, però, durant l'interrogatori de l'acusada, va voler al·ludir als continguts de la novel·la perquè la presumpta autora del crim manifestés quin era el seu parer davant la premonició.


El mòbil

Deixant, doncs, a banda l'apartat literari, la Fiscalia va acabar fixant, durant el transcurs del judici, un mòbil clau de la Nancy per matar el seu marit: cobrar una assegurança de vida d'1,4 milions de dòlars.

Per rebatre aquesta argumentació, la mateixa escriptora va dir que havien resolt bona part dels problemes financers mitjançant el cobrament d'una part d'un pla d'estalvi de jubilació.

Paral·lelament, tot i que la policia mai va trobar l'arma del crim, l'acusació sostenia la teoria que Crampton Brophy havia creat una "arma fantasma".

Mesos abans del crim, havia comprat per internet un kit de peces per muntar una pistola amb què disparar a l'home. Posteriorment, va intercanviar algunes peces amb les d'una pistola que va comprar en una botiga.

Una arma de la mateixa marca i model que la que va utilitzar per matar el seu marit. Els advocats de la defensa, davant d'aquesta evidència, van explicar que les peces de la pistola eren només per inspirar un llibre de l'escriptora.

Imatge de la fitxa policial Nancy Crampton Brophy
Imatge de la fitxa policial de Nancy Crampton Brophy (Xèrif del comtat de Multnomah)


Caçada per càmeres de seguretat

L'any 2020, però, van aparèixer vídeos de càmeres de seguretat que situaven Crampton Brophy prop de l'escola de cuina on treballava el seu marit el dia que va morir. Vint minuts més tard de la primera captació, se la veia marxar en cotxe cap a casa seva.

Davant del tribunal, l'acusada va declarar que no recordava haver anat fins allà i que, en tot cas, potser havia estat en aquella zona fent un cafè i prenent notes de cara a una nova novel·la. La mort del seu marit aquell mateix dia, segons va dir, va ser una coincidència.

ARXIVAT A:
PolicialEstats Units
Anar al contingut