El TC avala la llei mordassa, excepte la gravació no autoritzada d'actuacions policials
Càrregues policials el 15M

Condemnat el mosso Jordi Arasa a 2 anys i 4 mesos de presó per pegar a manifestants el 15M

La sentència, que pot ser recorreguda al Suprem, condemna l'inspector per dos delictes de lesions

Actualitzat

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a dos anys i quatre mesos de presó el mosso antidisturbis acusat de pegar indiscriminadament a manifestants del 15M en el desallotjament de la plaça Catalunya de Barcelona el 2011.

El tribunal ha conclòs que no estaven justificats "en cap cas" els cops de porra a l'acampada d'"indignats" que --afegeix-- estaven asseguts a terra de manera "pacífica" i intentaven impedir el desallotjament.

La sentència, que pot ser recorreguda al Suprem, condemna l'inspector Jordi Arasa per dos delictes de lesions. Arasa ja va ser condemnat el 2014 per colpejar en aquest mateix desallotjament el que després seria diputat de la CUP David Fernàndez.

Arasa estava acusat de pegar a cinc activistes del 15-M durant el desallotjament. Mentre esperava sentència va ser ascendit i es va convertir en el nou cap de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) a Barcelona.

L'ara inspector haurà de pagar una indemnització de 1.500 euros per les lesions causades. Estarà suspès de càrrec públic durant el temps de condemna.

La sala sí que l'absol de dues faltes de lesions i del delicte contra la integritat moral de què també se l'acusava. "A l'acusat se li pressuposa que sap controlar la situació i no deixar-se portar per una tensió que en aquest cas tampoc apreciem", apunta la sentència.

Antiavalots actuant a la plaça de Catalunya per desallotjar l'acampada del 15M
Antiavalots actuant a la plaça de Catalunya per desallotjar l'acampada del 15M

Les magistrades subratllen que no es van produir enfrontaments amb la policia, i que les línies policials no es van fer per contenir la gent, "sinó per controlar que ningú sortís de la plaça o hi entrés".

"Però en cap moment hi va haver cap intent de superar aquestes línies i abordar la plaça, no hi va haver cap incident que justifiqués càrregues policials amb les defenses contra persones assegudes, no hi havia situació de tensió perquè la gent estava asseguda de forma pacífica."

Les magistrades recorden que l'actuació dels Mossos tenia com a objectiu possibilitar l'entrada i sortida dels camions de la neteja, "i per això en cap cas estava justificat colpejar cap persona, excepte que aquesta última posi en perill algun bé jurídic que justifiqui d'alguna manera la conducta de l'agent". "No va passar res d'això en els casos jutjats", insisteixen.


ERC carrega contra Buch per haver ascendit Arasa

La condemna a Arasa ha estat el rerefons de l'última picabaralla entre els dos socis de govern. El portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha carregat contra el conseller d'Interior, Miquel Buch, de JxCat, per haver ascendit l'inspector dels Mossos d'Esquadra.

 

 

En la mateixa línia, el president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha demanat que la conselleria expliqui "per què van premiar amb un ascens" Arasa en comptes de "liderar la denúncia:

 

 

 

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
Anar al contingut