La porta de la presó
El motí va durar tres dies i hi va haver incendis i una vintena de morts (ONU/ACNUDH)

Condemnen deu presoners per violar repetidament 38 dones durant un motí al Congo

Els presoners van incendiar el mòdul de dones i van crear un clima de terror que es va allargar tres dies

Ferran Vila CabanasActualitzat

La justícia de la República Democràtica del Congo ha condemnat a 15 anys de presó els deu acusats d'haver violat desenes de recluses en una presó del sud-est del país, l'any 2020.

Al centre penitenciari hi havia en aquell moment 56 dones, de les quals, segons informa la BBC, trenta-set adultes i una adolescent van declarar durant el judici que havien estat violades repetidament al llarg del motí de tres dies.

L'alt tribunal de Lubumbashi també ordena els condemnats a pagar gairebé 5.000 euros en danys i perjudicis a cada víctima. Durant el procediment judicial, el ministeri públic havia demanat vint anys de presó per a cada acusat, que van ser processats en per "violacions massives de dones preses" i per l'incendi de la presó de Kasapa, que és a la província d'Haut-Katanga.

Les violacions van tenir lloc durant els dies 25, 26 i 27 de setembre de 2020, enmig del motí que es va organitzar en aquesta presó, la més gran de Lubumbashi.

Arran d'aquestes violacions, tres dones van contraure el virus del VIH, i setze més van quedar embarassades, segons han explicat elles mateixes.


Les excuses dels condemnats

L'advocada dels violadors assegura que "és l'Estat congolès el que s'hauria d'haver condemnat, perquè és responsable de les males condicions de detenció dels seus clients". "Durant tres dies, les dones van ser violades sense cap intervenció, malgrat que hi ha una comissaria de la policia que no està lluny de la presó", ha dit en un nou intent de defensar els seus clients.

Per contra, una de les advocades de les víctimes, Me Mélanie Mumba, ha explicat a l'agència France Press que des de l'equip de defensa estan "satisfets amb el veredicte, després d'un llarg període de lluita perquè es faci justícia les meves clientes".


Tres dies de terror

Un informe de Humans Right Watch publicat el passat mes de setembre explica els detalls que s'han pogut saber sobre el motí en aquesta presó, que estava en molt mal estat quan van tenir lloc els fets.

Un grup de reclusos va incendiar la secció de dones de la presó, i va obligar les detingudes a entrar al pati principal de la presó durant tres dies sense protecció, refugi, menjar, aigua o accés segur als lavabos. Els presos van cremar totes les seves pertinences i van imposar un clima de terror.

Segons Human Rights Watch, basant-se en un informe intern de l'ONU, les forces de seguretat van disparar i matar almenys 20 reclusos, inclosos almenys 7 que podrien haver estat executats extrajudicialment mentre intentaven escapar per un túnel. Un guàrdia de la presó també va morir a causa de les ferides que va patir.

En el moment del motí a la presó hi havia uns 2.000 reclusos, incloses 56 dones i 53 nens, malgrat que les instal·lacions estaven pensades tan sols per a 800 persones.

 

ARXIVAT A:
Drets humansViolència masclistaJudicial
Anar al contingut