Condemnats a mort els tres assassins de les turistes escandinaves al Marroc

Vint-i-un altres acusats de formar part de la cèl·lula terrorista han estat condemnats a penes d'entre cinc anys i cadena perpètua
Condemnats a mort els tres assassins de les turistes escandinaves al Marroc
Sale

Condemnats a mort els tres assassins de les turistes escandinaves al Marroc

Vint-i-un altres acusats de formar part de la cèl·lula terrorista han estat condemnats a penes d'entre cinc anys i cadena perpètua
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estat Islàmic
Els tres condemnats a mort pels crims de les noies escandinaves

Els tres marroquins que van assassinar i decapitar dues turistes escandinaves al Marroc el desembre de l'any passat han estat condemnats a mort.

El cas s'ha jutjat al Tribunal d'Apel·lació de Salé, encarregat dels delictes de terrorisme. Els tres condemnats a la pena capital són  Abdessamad el-Joud, un venedor ambulant de 25 anys; Youness Ouziad, un fuster de 27, i Rachid Afati, també fuster, de 33. Tots tres havien jurat lleialtat al grup jihadista Estat Islàmic poc abans dels assassinats. Ho han reconegut durant el judici, i també han admès haver mort les dues dones.

 

Lloc on les dues joves van acampar i van ser assassinades


Els crims van passar en una zona aïllada de l'Atles. La danesa Louisa Vesterager, de 24 anys, i la noruega Maren Ueland, de 28, hi havien acampat per pujar al mont Toubkal.

Vint-i-un homes més han estat jutjats per complicitat en diferents graus amb els crims i han estat condemnats a penes d'entre cinc anys i cadena perpètua. Entre ells hi ha el ciutadà hispanosuís Kevin Zoller Güervos, condemnat a vint anys per estar relacionat amb el cas, tot i que ell hi nega tota implicació.

Advocats dels acusats durant el judici


Els principals càrrecs contra tots els condemnats són: formació de banda criminal per preparar i cometre actes terroristes, atemptat premeditat contra persones, comissió d'actes salvatges, ús d'armes i intent de fabricació d'explosius.

En el darrer torn de paraula, els quatre acusats principals han exclamat: "Que Déu ens perdoni."

 

Terroristes sense recursos i amb advocat d'ofici

El jutge Abdelatif Amrani ha seguit les peticions de la Fiscalia i ha fixat una indemnització a les famílies de les víctimes de 200.000 euros, que haurien de pagar els tres condemnats a mort i un dels sentenciats a cadena perpètua. És improbable que puguin aconseguir la suma, perquè cap d'ells té recursos econòmics i ni tan sols es van poder pagar un advocat.

Amrani ha denegat la petició de les defenses d'ordenar un peritatge per als acusats per suposats desordres psicològics. També ha desestimat la responsabilitat subsidiària del Marroc, que havien demanat els pares de les víctimes, per una suposada negligència a l'hora de garantir la seguretat de la població.

 

Els condemnats abandonen el tribunal després del final del judici

 

Pena de mort "congelada" des del 93

La sentència de pena capital és freqüent al Marroc, però des del 1993 s'aplica una moratòria que fa improbable que els tres condemnats siguin finalment executats. En tot cas, tenen deu dies per recórrer la sentència.

El Marroc s'ha mantingut aïllat d'atacs islamistes, comparat amb altres països del nord d'Àfrica, però el crim de les dues escandinaves ha demostrat que el país no està lliure de l'amenaça jihadista.

Durant el judici, amb sessions setmanals des del maig, s'ha confirmat el perfil dels jihadistes, la gran majoria joves i de zones marginals. Tots els acusats tenen un baix nivell d'instrucció i només tenen nocions bàsiques de conceptes religiosos de l'ideari jihadista.

 

Dos ganivets i un telèfon mòbil

L'especialista en islamisme radical Mohammed Masbah, director del Moroccan Institute for Policy Analysis, destaca el caràcter local de la cèl·lula, sense recursos ni preparació.

"Estem davant d'un model clàssic d'una cèl·lula local amb membres units entre si per vincles de parentiu, amistat, veïnatge o tracte comercial, amb un coneixement religiós pobre."

 

Familiars dels acusats a les portes del tribunal de Salé, al costat de Rabat

 

Per això, el grup va optar per perpetrar l'atac només amb dos ganivets i un telèfon mòbil, amb el qual van enregistrar i difondre les imatges per aconseguir un gran impacte mediàtic.

Segons l'expert, els membres de la cèl·lula es van radicalitzar molt ràpidament i per això no van crear una estructura estable ni van planificar els crims al detall. També considera que no és previsible que aparegui un projecte jihadista col·lectiu al Marroc.

"Els serveis de seguretat són eficaços a l'hora de prevenir actes terroristes, però encara hi ha camí per fer en la reinserció social dels joves i en la reforma del discurs religiós."

 

L'analista considera que el cas demostra la crisi que viu la joventut marroquina, que se sent marginada i tria marxar a Europa o "caure en l'extremisme".

Segons l'especialista, la cèl·lula no tan sols planejava assassinar les dues dones, sinó que pretenia atemptar contra patrulles de la Gendarmeria Reial, seus de la policia, una església i un festival de música a la ciutat d'Essaouira, al sud del país. Altres grups terroristes, també incipients, han estat desarticulats al Marroc abans que actuessin contra objectius semblants.

El darrer atemptat jihadista al país va ser al cafè Argana, a Marràqueix, el 2011. Hi van morir 17 persones, entre elles 11 turistes.

ARXIVAT A:
Estat Islàmic Terrorisme