L'home ha assistit a les sessions del judici, que eren més curtes per decisió mèdica (Fabian Sommer / DPA / Europa Press)

Condemnat un exguàrdia de 101 anys de les SS nazis per col·laborar en milers d'assassinats

Un tribunal alemany ha condemnat l'home a cinc anys de presó per la feina que feia en una torre de vigilància al camp de Sachsenhausen

Redacció / AgènciesActualitzat

Un tribunal alemany ha condemnat aquest dimarts a cinc anys de presó un antic guàrdia de les SS, que ara té 101 anys, per col·laborar en l'assassinat d'unes 3.500 persones al camp de concentració de Sachsenhausen.

Durant el judici, els fiscals han sostingut que Josef S., membre de les SS paramilitars del partit nazi, va participar en la mort de 3.518 persones al camp de Sachsenhausen, al nord de Berlín, on feia guàrdia regularment a la torre de vigilància entre el 1942 i el 1945. Un equip del programa "Món", de TV3, va visitar el camp l'any 2019.

El judici ha durat gairebé nou mesos, ja que els metges havien dit que l'home només era "parcialment apte" per ser jutjat, i per això les sessions es limitaven a dues hores i mitja al dia.


El camp de Sachsenhausen

Algunes persones internades a Sachsenhausen van ser assassinades amb Zyklon B, un gas verinós també utilitzat en altres camps d'extermini on milions de jueus van ser assassinats durant l'Holocaust.

Sachsenhausen allotjava principalment presoners polítics de tot Europa, juntament amb presoners de guerra soviètics i alguns jueus.

En els darrers anys hi ha hagut una sèrie de càrrecs contra antics guàrdies dels camps de concentració per crims contra la humanitat de la Segona Guerra Mundial. Al setembre, una antiga secretària d'un camp de concentració va fugir el dia que havia de començar el seu judici, però la policia la va enxampar hores després.

Una sentència judicial del 2011 va obrir el camí per a aquests processaments, afirmant que fins i tot aquells que van contribuir indirectament als assassinats en temps de guerra, sense prémer un gallet ni donar cap ordre, podrien assumir-ne la responsabilitat penal.

 

ARXIVAT A:
JudicialNazismeAlemanyaSegona Guerra Mundial
Anar al contingut