L'autor dels fets va envestir 2.500 creus grogues (@Yunamond)

Condemnat per conducció temerària per envestir les creus grogues a la plaça de Vic

Els fets van passar el juliol del 2018 i l'Ajuntament va demanar que s'investigués el cas per un delicte d'odi al col·lectiu independentista, però el jutjat no ho va acceptar mai

Redacció/AgènciesActualitzat

Condemnat per conducció temerària l'home que al juliol del 2018 va envestir amb el cotxe 2.500 creus grogues plantades a la plaça Major de Vic en suport als empresonats i exiliats del procés. Així ho ha dictat el jutjat penal número 1 de Manresa. 

Tanmateix, però, el jutjat ha eximit l'home del delicte per trastorns mentals i haurà d'estar dos anys en règim de llibertat vigilada. A més, no podrà conduir vehicles de motor durant cinc anys.

La sentència també condemna l'home, que en el moment dels fets tenia 51 anys, a pagar el cost del judici. A més haurà de pagar les creus que va aixafar amb el cotxe, per un valor de 40,42 euros.

La jutgessa no considera necessari que l'home ingressi en un centre psiquiàtric.


"Va causar pànic i por"

A la sentència, la jutgessa considera com a fet provat que l'home va entrar a la plaça malgrat que l'accés als vehicles hi està prohibit, i tot i que hi havia unes tanques policials amb senyalització d'entrada prohibida. Un cop a la plaça va donar-hi la volta "posant en risc greu les persones que hi havia en aquell moment".

La sentència relata que en aquell moment hi havia força gent i que diverses persones es van haver d'apartar per evitar ser atropellades.

Alhora subratlla que l'acció de l'individu "va causar pànic i por, no només a les persones presents en aquells moments a la plaça Major, sinó també a tota la població de Vic, quan feia un any escàs de l'atac terrorista amb un vehicle a les rambles de Barcelona".


L'Ajuntament hi veia un delicte d'odi

Els fets es remunten al juliol del 2018, un any després de la celebració del referèndum. Tot i que l'Ajuntament en aquell moment va demanar que s'investigués el cas per un delicte d'odi, el jutjat no ho va acceptar mai. 


De fet, el consistori es va personar a la causa com a acusació particular perquè considerava que l'autor dels fets havia actuat amb una clara animadversió contra el col·lectiu independentista. Però la fiscalia només va demanar per a l'acusat una pena lleu per danys, sense tenir en compte el risc que va suposar per a les persones que hi havia a la plaça.

L'home, que en el moment dels fets tenia 51 anys, era veí de Vic i estava en tractament psicològic. El seu advocat va negar en tot moment que hi hagués cap motivació política.

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés catalàGovern empresonatDelicte d'odiLlibertat d'expressió
Anar al contingut