5pointz a Queens Foto:Ezmosis/wikipedia
5pointz a Queens Foto:Ezmosis/wikipedia
New York

Condemnat a pagar uns 5,5 milions per esborrar els grafitis d'una fàbrica de Queens

Els 21 artistes afectats cobraran 150.000 dòlars per cada una de les 45 obres destruïdes

Actualitzat

Els diners no podran recuperar 5 Pointz, una antiga fàbrica de color groc brillant a Queens, Nova York, que es va convertir en una de les "meques del grafiti" per als artistes de carrer de tot el món. Però la història que ha portat el propietari del magatzem a pagar una suma milionària pot servir perquè la gent es conscienciï per respectar més les obres d'art.

Una nit del 2013, el propietari de l'edifici, Gerald Wolkoff, va emblanquinar les seves parets cobertes de grafitis. Aquell dia es va destruir irreversiblement el que era un nucli d'art urbà de primera línia.

Però, en una decisió històrica, aquesta setmana un jutge ha concedit als 21 artistes afectats 6,7 milions de dòlars (uns 5,5 milions d'euros) pels grafitis destruïts. En la sentència, de 100 pàgines, el jutge Frederic Block ha ordenat a Wolkoff que pagui 150.000 dòlars per cada una de les 45 obres destruïdes. La decisió representa una victòria per als artistes del carrer en la lluita per legitimar i protegir el seu treball.

 

La guerra que existia a 5 Pointz entre el propietari i els artistes va començar quan Wolkoff va decidir tirar a terra la fàbrica i construir-hi cases de luxe. D'altra banda, els artistes desitjaven que la seva obra es preservés com la "col·lecció més gran d'art de l'aerosol a l'exterior". Els jutjats havien de decidir al respecte, però Wolkoff es va avançar i va destruir gairebé totes les obres emblanquinant les parets.

 

El juny de 2015, els artistes van presentar una demanda contra Wolkoff per les "pèrdues devastadores" causades per la destrucció dels seus murals. A més, 5 Pointz havia deixat de ser una atracció turística destacada. El novembre de 2017, un jurat va decidir a favor dels artistes.

"La decisió del tribunal és una victòria no només per aquests artistes en concret, sinó per als artistes de tot el país", ha dit l'advocat Eric Baum.

L'art dels grafitis ha estat reconegut, un cop més, com una obra artística. El missatge és que l'art protegit per la llei federal ha de ser conservat, no pot ser destruït.

Anar al contingut