Seül

Condemnat a dos anys de presó el científic sud-coreà que va anunciar una falsa clonació d'embrions humans

La justícia de Corea del Sud ha condemnat a dos anys de presó Hwang Woo-suk, l'investigador que va enganyar la comunitat científica internacional l'any 2004 en assegurar que havia clonat un embrió humà i que n'havia extret cèl·lules mare amb èxit. Finalment el tribunal l'ha condemnat per frau i desviament de fons. El polèmic científic previsiblement no ingressarà a presó.

Actualitzat
Un tribunal de Seül ha declarat culpable de frau i desviament de fons el científic, que previsiblement no ingressarà a presó però haurà d'estar tres anys sota vigilància de les autoritats per haver mentit en assegurar que havia clonat un embrió humà i que n'havia extret cèl·lules mare amb èxit. El tribunal també l'ha considerat culpable de comprar òvuls humans per als seus experiments, prohibit per la llei sud-coreana de bioètica. El jutjat ha sentenciat que el delicte comès per aquest veterinari especialitzat en reproducció animal és "greu" i ha insistit que les investigacions científiques no han de transgredir els àmbits legals.

La fiscalia, que havia demanat quatre anys de presó per a l'investigador, ja avançat que apel·larà la sentència. Després de fer-se pública, Hwang Woo-suk ha donat la mà als seguidors de la sala i ha marxat sense voler fer cap declaració.

El fals descobriment, que es va considerar revolucionari i el qual té sentència dos anys després, el van recollir les publicacions científiques més prestigioses com ara "Science" i "Nature".

A finals del 2005, però, un equip de la Universitat de Seül va descobrir que l'investigador i els seus col·laboradors s'havien inventat dades en els estudis sobre les cèl·lules mare. Les autoritats li van retirar tots els títols universitaris i científics i va ser processat per frau, malversació de fons estatals i violació de les lleis sobre bioètica. El tribunal ha considerat ara que, malgrat tot, Hwang Woo-suk és una autoritat en la clonació animal a Corea del Sud i que els diners també es van destinar a investigació.
Anar al contingut