El soldat de 21 anys és el primer condemnat per crims de guerra a Ucraïna (Reuters/Viacheslav Ratynskyi)

Condemnat a cadena perpètua el soldat rus acusat de matar un civil desarmat a Ucraïna

En el primer judici per crims de guerra a Ucraïna, l'acusat, de 21 anys, es va declarar culpable, tot i que va demanar perdó a la viuda i va al·legar que s'havia negat dues vegades a complir l'ordre

Actualitzat

Un tribunal de Kíiv ha condemnat a cadena perpètua el comandant d'un tanc rus per matar un civil desarmat, en el primer judici per crims de guerra des de la invasió a Ucraïna.
El soldat capturat, Vadim Xiximarin, de 21 anys, ha estat condemnat per la mort d'Oleksandr Xelipov, de 62 anys, al poble de Txupàkhivka, el 28 de febrer, al nord-est del país.
Durant el judici, el soldat rus es va declarar culpable. Va admetre haver disparat a Xelipov, però va al·legar que ho havia fet complint ordres i va demanar perdó a la seva viuda.

Aquest és el primer dels crims de guerra que s'estan investigant a Ucraïna. Moscou ha negat que les seves tropes apuntessin a civils durant la invasió, mentre que Ucraïna diu que s'han comès més d'11.000 crims.

Aquest judici a la capital ucraïnesa, Kíiv, representa l'oportunitat d'Ucraïna de demostrar, sense cap mena de dubte, que un soldat rus va matar un civil sense tenir en compte les regles de la guerra.

Abans del veredicte, l'advocat defensor de Xiximarin --nomenat per l'Estat-- va dir que cap funcionari rus havia contactat amb ell. El portaveu del president Vladímir Putin va dir que el Kremlin "no tenia informació" sobre aquest cas. "Per descomptat, ens preocupa el destí del nostre ciutadà, però no tenim la capacitat de protegir els seus interessos en persona", va dir Dmitri Peskov, en una conferència telefònica amb els periodistes.

Condemnat a cadena perpètua el soldat rus acusat de matar un civil desarmat a Ucraïna
Vadim Xiximarin escolta la sentència a cadena perpètua (Reuters/Viacheslav Ratynskyi)

 

Es va negar dues vegades a disparar

En el moment de l'assassinat, Xiximarin i altres soldats viatjaven en un cotxe que havien agafat després que el seu comboi va ser atacat i es van separar de la seva unitat. Quan van veure que Xelipov parlava per telèfon, van ordenar a Xiximarin que li disparés amb un rifle d'assalt, segons la versió que el soldat va explicar al tribunal.

La defensa del soldat ha mantingut que Xiximarin només havia disparat després de negar-se dues vegades a complir l'ordre i que només una de cada tres o quatre ràfegues de trets havia tocat la diana. Va al·legar que el soldat havia disparat per por per la seva pròpia seguretat, i va assegurar que l'acusat no havia tingut la intenció de matar.


"No el puc perdonar"

En un moment dramàtic durant el judici, la viuda de la víctima, Katerina Xelipova, es va enfrontar a Xiximarin. "Digueu-me, si us plau, per què heu vingut [els russos] aquí? Per protegir-nos?" va preguntar, citant la justificació del president rus Vladímir Putin per a la invasió d'Ucraïna.
"Protegir-nos de qui? Em vau protegir del meu marit, a qui vau matar?"

El soldat no va tenir resposta i va demanar perdó a la viuda, i va afegir: "Però entenc que no em podrà perdonar." Xelipova va declarar després: "Em sap molt greu per ell, però un crim com aquest no el puc perdonar."

ARXIVAT A:
RússiaUcraïnaJudicial
Anar al contingut