Manuel Fernández Castiñeiras, en una imatge d'arxiu (EFE)
Manuel Fernández Castiñeiras, en una imatge d'arxiu (EFE)
Santiago de Compostel·la

Condemnat a 10 anys de presó l'electricista que va robar el còdex calixtí i a sis mesos la seva dona

La dona de Manuel Fernández Castiñeiras és condemnada a sis mesos de presó, mentre que el fill és absolt.

RedaccióActualitzat

El robatori del còdex calixtí ja té sentència. L'electricista de la catedral de Santiago de Compostel·la Manuel Fernández Castiñeiras ha estat condemnat a deu anys de presó pels delictes de furt, robatori continuat i blanqueig de capitals, segons ha avançat el Tribunal Superior de Justícia de Galícia.

La seva dona, Remedios Nieto, ha estat condemnada a sis mesos de presó, i el fill, Jesús Fernández Nieto, ha estat absolt.

El valuós document del segle XII va desaparèixer de la catedral de Santiago de Compostel·la el juliol del 2011. Tothom creia que el còdex estava entre els tresors d'algun milionari que l'hauria comprat en el mercat negre, però un any després es va trobar en un garatge propietat de Manuel Fernández Castiñeiras. L'electricista afirma que va robar-lo per venjança contra un dels capellans de la catedral. A banda d'això, les càmeres de seguretat van gravar l'home agafant diners de la catedral. Segons les investigacions, l'electricista hauria sostret més de dos milions i mig d'euros de les ofrenes dels fidels al llarg de dotze anys.

El còdex calixtí de Santiago és dels més antics que es conserven. Està compost per cinc llibres que narren el trasllat del cos de l'apòstol a Galícia, els miracles de sant Jaume i les virtuts de les petxines que els pelegrins porten en el camí. El llibre més valuós és el cinquè, considerat una guia per al pelegrí del camí francès de Santiago, i descriu la ruta, els pobles i les ciutats i la gent.

El còdex s'atribueix al monjo Aymeric Picaud, que va acompanyar en el pelegrinatge a Santiago el papa Calixt II, a qui l'obra deu el nom i que figura com a autor.

Anar al contingut